Forum zagrebačkih ugostitelja okupio najutjecajnije ugostitelje i turističke djelatnike grada Zagreba

Udruženje ugostitelja Zagreb i ove je godine organizirao jednu od najznačajnijih manifestacija struke pod nazivom "Forum zagrebačkih ugostitelja 2018." koja se održala 06. studenoga 2018. u Zagrebu. Forumu, okupljalištu najutjecajnijih ugostitelja i turističkih djelatnika grada Zagreba, nazočio je i predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić.

Središnja tema ovogodišnjeg velikog okupljanja ugostitelja bila je porezno opterećenje poslovanja, visok trošak isplate neto plaća i nedostatak kvalitetne radne snage. Sudionici ovogodišnje panel diskusije bili su državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo Nela Jurić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica.

Prilikom rasprave državni tajnik Glavina istaknuo je kako u Hrvatskoj svaki treći stanovnik živi od turizma i kako se na svjetskom tržištu bilježi konstantni rast turizma. Naglasio je kako je u paket novih šest zakona o turizmu upravo krenuo u proceduru i kako se Ministarstvo može pohvaliti činjenicom kako u dvije godine mandata Hrvatska ostvaruje rekordne turističke godine. Također, naglasio je kako će u idućoj godini PDV na hranu u ugostiteljstvu iznositi 13 posto.  Komentirao je novosti u radu inspektora koji će ubuduće morati upozoriti i dati prikladan rok za otklanjanje nepravilnosti, a tek nakon toga ići s represivnim mjerama. Nije se izbjegla ni jedna od glavnih boljki hrvatskog turizma, manjak radne snage koje Ministarstvo pokušava riješiti povećanjem ulaznih kvota i prilagođavanjem tržištu. Jedan od način prilagođavanja tržištu je i popularizacija strukovnih zanimanja te otvaranje budućih centara kompetentnosti za koje je iz europskih fondova osigurano pola milijuna eura. „Grad Zagreb mora biti partner svojim ugostiteljima, stoga ćemo naći sredstva u proračunu za pomoć ugostiteljima,“ poručio je predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić.

U okviru manifestacije održana je konferencija za medije, uspješnim zagrebačkim ugostiteljima dodijeljena su priznanja za kvalitetu, a održana je i Gastro prezentacija zagrebačkih restorana i Festival slastica s velikim brojem uzvanika i gostiju iz javnog, kulturnog i gospodarskog života Grada Zagreba.  

Forum zagrebačkih ugostitelja je postao tradicionalno okupljanje zagrebačkih ugostitelja - vlasnika klubova, restorana, slastičarnica, wine barova, street food restorana, kafića, koji se i ove godine održava u Esplanade Zagreb Hotelu.