Kristal kao obiteljska ljubav

Korijeni obrta SAKI, što znači „samoborski kristal“, sežu sve do 1980. godine. Najprije je bio u formi kućne radinosti, pa u obliku poduzeća 1990. godine, a 1999. godine došao je do obrtničkog statusa. Osnovali su ga dizajner, brusač i graver Franjo te dizajnerica, crtačica i komercijalistica Marija Štih. Zajedničkim snagama osmislili su i izradili najpoznatije dizajne. Njihova djeca, Edvin i Petra, nastavila su obiteljsku tradiciju. Edvin je počeo surađivati s ocem 2007. godine, a od 2009. samostalno zastupa obrt.

Edvin je majstor graver, brusač i dizajner te vodi kompletnu proizvodnju. Dok je on više usmjeren na klasične motive i dizajne, Petra dizajnira i gravira pretežno motive prirode, nazive i natpise prema željama klijenata.

U njihovoj ponudi se nalaze vaze, zdjele, pepeljare, čaše, kaleži, boce, vrčevi i drugi predmeti u raznim veličinama, dizajnu i oblicima. Među najtraženijim artiklima su personalizirane čaše za vino. Klijenti ih rado kupuju za osobnu upotrebu, ali i kao dojmljiv dar za mnoge prigode, navodi Petra. Artikli su dostupni u dućanima sa suvenirima diljem Hrvatske te u njihovoj proizvodnji i veleprodaji u samoborskim Rudama.

U budućnosti se u obrtu SAKI nadaju kako će još više prepoznat unikatnost i kvalitetu njihova rada te da će se poslovanje nastaviti pozitivno razvijati.

„Ovaj zanat mi je u genima. U tome sam cijeli život, a brat i ja smo odrasli gledajući roditelje u radioni. Pokreće me ljubav prema poslu i svaki komentar doživljavam osobno. Najviše me motivira kada ljudi prepoznaju ljubav koja je ‘ugravirana’ u svaki proizvod“, objašnjava Petra.