Na Zagrebačkom Velesajmu otvoren 3. Zagrebački obrtnički sajam

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić službeno su otvorili 3. Zagrebački obrtnički sajam 25. travnja 2018. godine na Zagrebačkom Velesajmu. 
Ove godine predstavljamo 40 obrtničkih zanimanja, a prema najavama, sajam će obići preko 5000 učenika. Želimo u njima pobuditi žar za obrtništvom kako bi se upisali u strukovne škole. Nije sporno, neka nakon srednje škole upišu i studij, ali bitno je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju zanimanje koje garantira 'kruh u rukama'“, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dodavši da je trenutačno najveća potreba za zanimanjima građevinske struke.
Obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije i ove godine učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promoviraju obrtnička zanimanja i motiviraju ih za upis u strukovne obrtničke škole prezentacijom svojih zanimanja.
Pomaka ima, ali djecu treba educirati iz dana u dan. Kada uđemo 'u kolotečinu' bit će puno lakše. Ovim sajmom spojili smo djecu, njihove roditelje, politiku, škole…, stavili smo glave skupa, pokazali smo da se može i da smo na pravom putu“, dodao je Šabić. Realizacija sajma na kojem obrtnici prezentiraju svoj rad i struku, a ne samo proizvode, ostvarena je zahvaljujući suradnji s Gradom Zagrebom uz veliku potporu gradonačelnika, objasnio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Posebno je istaknuo veliki broj upisa na obrtnička zanimanja u posljednjih par godina, a kao primjer naveo je broj upisa na smjer cvjećarstva u Poljoprivrednoj školi koji je udvostručen zahvaljujući interesu mladih nakon prošlogodišnjeg Sajma.

Zahvalivši Obrtničkoj komori Zagreb na dugogodišnjoj suradnji i uspješnoj organizaciji Sajma te obrtnicima na njihovom trudu i zalaganju, gradonačelnik Bandić je istaknuo da Obrtnički sajam predstavlja jedinstvenu simbiozu teorije i prakse obrtničkog zanimanja na ovim prostorima. "Zagrebački obrtnički sajam prvi je takve vrste u Europi, a zbog iznimnog uspjeha i velikog broja upisa u strukovne škole i drugi gradovi u okruženju su odlučili slijediti naš model i organizirati slične sajmove sa svojim obrtnicima i srednjoškolcima", rekao je gradonačelnik.

Zadovoljstvo sajmom izrazio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je obišao sajam. "Obrtništvo je u svakom slučaju jako bitan dio gospodarstva i jedan od prioriteta hrvatske Vlade. Vjerujem da možemo podići svijest u cijelom društvu koliko je bitno obrtničko zanimanje i strukovno obrazovanje. Ministarstvo gospodarstva provodi niz programa koji potiču razvoj strukovnog obrazovanja, a kroz program naukovanja potičemo obrtnike da primaju djecu na praksu i tako povećavamo interes za obrtnička zanimanja. Siguran sam da će ovaj sajam pomoći obrtništvu da dosegne ugled kakav zaslužuje", izjavio je Mario Antonić, izaslanik premijera i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Otvorenju sajma, ispred Županije prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.
Ovakvim okupljanjem, prije svega, dajemo šansu obrtnicima da pokažu djeci što znači biti majstor i što iza toga slijedi. U srednjim strukovnim školama đaka je sve manje, postoje praznine po pojedinim zanimanjima pa ovakvim sajmovima želimo pokazati djeci da je dobro upisati strukovno zanimanje, koje garantira zapošljavanje. Učenicima želim poručiti da ne bježe od obrtničkog zanimanja, da preko njega svoju budućnost mogu planirati na način da imaju siguran posao“, rekao je Župan, dodavši da se nada da će napokon zaživjeti i dugo najavljivan model dualnog obrazovanja.

Uz prezentacije obrtničkih zanimanja, na sajmu će se održavati i modne revije učenika Škole za modu i dizajn, "nadmetanje"- natjecanje učenika cvjećara Poljoprivredne škole i natjecanje Obrtne zbornice Krško i Školskog centra Krško-Sevnica u izradi makete rasvjete. Novitete u frizerskoj struci prezentirat će svjetski poznati frizeri Elvir Bajria iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina uz reviju učenica frizera Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba, Vladimir Vergaš iz Beograda, Srbija uz reviju učenica frizera Srednja škole „Dragutina Stražimira“ iz Svetog Ivana Zeline te Amir Bečirević iz Zagreba uz reviju  frizera Srednje strukovne škole Samobor. 

Kroz sva tri dana na sajmu će biti i Joombossovci koji će uživo objavljivati videe, objave na društvenim mrežama, družiti se s pojstiteljima, slikati i davati autograme. Dennis Domian na sajam dolazi 25. travnja, Filip Dejanović Sikrt na sajmu će biti 26. travnja, dok će ih 27. travnja na sajmu dočekati Gloria Berger Berga. 

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije možete posjetiti do 27. travnja u paviljonu 7/7a Zagrebačkog Velesajma.