Najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima položilo je 245 novih majstora i majstorica

Svečana podjela majstorskih diploma, na kojoj su svoju majstorsku diplomu preuzela 162 majstora i majstorica, održana je 04. srpnja 2018. godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Na jesenskom roku 2017. godine i proljetnom roku 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 245 kandidata. 
Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnosti za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju. 
Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada.
Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja  i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu  kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu  i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u  stručne i kvalitetne majstore i ljude.
Svečanosti su, uz dobitnike majstorskih diploma, prisustvovali pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu Zagrebačke županije Jadranka Dujić Frlan, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarina Milković, zamjenica glavne tajnice i voditeljica Odjela za obrazovanje HOK-a Mirela Lekić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko.