Uloga bankarskog sustava u pokretanju gospodarstva glavna tema panela

U Obrtničkoj komori Zagreb u organizaciji Zadruge za etično financiranje održana je panel diskusija Bankarski sustav u službi razvoja - analiza stanja i novi modeli na kojoj je raspravljano o ulozi bankarskog sustava u pokretanju gospodarstva i ekonomskog razvoja, u Hrvatskoj i na globalnoj razini. U ime Obrtničke komore Zagreb sudionike panela pozdravio je Marijo Miletić koji je naglasio kako ne treba zaboraviti na obrtnike kao jedne od pokretača hrvatskog gospodarstva. 

“Osnovni je problem hrvatskog bankarskog sustava da je gotovo u potpunosti u stranim rukama pa stranci u velikoj mjeri kontroliraju naš rast i naše investicije; diktiraju cijenu kapitala pa samim time određuju i u što smijemo investirati, a u što ne smijemo ili možemo, ali znatno skuplje nego na zapadu” - istaknuo je prof. dr. Boris Podobnik, prodekan za znanost ZŠEM-a i znanstveni suradnik Sveučilišta u Bostonu te profesor fizike na Sveučilištu u Rijeci.
Podobnik je upozorio da strane banke sad određuju i kakvi se krediti daju turizmu i poljoprivredi, a na taj način predodređuju i hoće li naš turizam i poljoprivreda biti konkurentni, primjerice, talijanskom ili njemačkom.
“Razvoj hrvatskog bankarstva do sada je obilježilo hipotekarno kreditiranje i kreditiranje uz državne garancije. A kakva očekivanja imamo od razvoja bankarstva u Hrvatskoj? Posebna pozornost trebala bi se posvetiti plasiranju viška štednje u financiranje lokalnih razvojnih projekata. Etične banke djeluju kao društveno odgovorne financijske institucije i tu bi mogao biti prostor za njih” - smatra Mihaela Grubišić Šeba, financijska analitičarka, neovisna konzultantica i direktorica tvrtke BizVision za savjetovanje u poslovanju.

Dva su glavna trenda u bankarstvu: digitalna banka i FinTech rješenja. Za razliku od klasičnih banaka, FinTech tvrtke u fokusu imaju potrošača koji traži transparentnost, jednostavnost, lakši pristup i niži trošak usluge.
“Budućnost bankarskog sustava na tržištima zemalja u razvoju bit će vođena strateškim partnerstvima između davatelja usluga, financijskih institucija i regulatora. Za financijske institucije s kojima Oradian surađuje u jugoistočnoj Aziji i Africi, dugoročno partnerstvo pokazalo se najučinkovitijim načinom da financijske usluge budu pristupačnije i dostupnije pojedincima u njihovim zajednicama” - komentirao je Antonio Šeparović, CEO tvrtke Oradian.
Referirajući se na najnovije promjene koje je na domaće tržište donijela primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR), Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u HUP-u, predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća Grada Zagreba i
vlasnik Be-On savjetovanja, najavio je pojavu nove paradigme u bankarstvu.

“Stupanjem na snagu GDPR regulative HROK izvješća za fizičke osobe privremeno su suspendirana, no govorimo li o dobroj ili lošoj vijesti i kakve su njezine implikacije na tržište kredita? Jer, kroz HROK se dobro može vidjeti i struktura blokiranih građana,
potencijal onih s redovnim prihodima čiji se dug može restrukturirati, a u Vladinim je mjerama za pomoć blokiranima ta kategorija građana potpuno zanemarena” - rekao je Škrgatić.
Nakon održanog panela, Zadruga za etično financiranje (ZEF) potpisala je ugovor o kupnji Vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda (VE KOG) u Blatu na Cetini od tvrtke ECOwind d.o.o. ZEF će ulozima svojih članova ući u njezinu 100-postotnu vlasničku strukturu, a zadrugari će povrat ulaganja ostvarivati kroz prodaju električne energije. Na taj način prvi put u Hrvatskoj građani, odnosno sadašnji i budući članovi ZEF-a, mogu investirati u vjetroelektranu čime postaju njezini suvlasnici. Ukupna je investicija vrijedna 21,74 milijuna eura.