Vina obrtnika Zagrebačke županije na 1. Reviji najboljih vina

U nazočnosti mnogobrojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio 1. reviju najboljih vina Zagrebačke županije. Radi se o jedinstvenoj enološkoj manifestaciji na kojoj se moglo kušati više od 150 vrsti svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te nekoliko najcjenjenijih vrsta sireva županijskih proizvođača.
Okupljene visoke goste i vinare, s posebnim naglaskom na vinare obrtnike, pozdravio je i predsjednik Obrtničke komore dr.sc. Mirza Šabić. 

U sklopu Revije 33 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavili su svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije su organizirane i dvije stručno vođene radionice – „Sir i vino“ na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju tih dviju namirnica i „Pjenušci Zagrebačke županije“ na kojoj su imali priliku upoznati 10-ak proizvođača s područja Zagrebačke županije. Vinogorje Plešivica-Okić predstavili su obrtnici Agro Damir Drago Režek, vl. Damir Režek, Gospodarstvo Kurtaj, Kolarić vina, vl. Franjo Kolarić, Poljoprivredno gospodarstvo Šember, vl. Zdenko Šember i Vinogradarstvo vinarsko gospodarstvo, vl. Stjepan Sirovica. Kakva vina daju trsovi s područja vinogorja Voloder-Ivanić Grad posjetitelji su mogli kušati kod obrtnika Kezele vino, vl. Janko Kezele i Vinarija Voštinić Klasnić, vl. Tomisalv Voštinić. Predstavnici zelinkog vinogorja bili su Obiteljsko gospodarstvo Jarec-Kure, vl. Mirjana Jarec-Kure, Vina Kos-Jurišić, vl. Mario Jurišić i Vinogradar, vl. Željka Jarec Bukal. Prilikom otvorenja Revije podijeljena su šampionska odličja s 15. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, među kojima je titulom Zlatno vino proglašen škrlet obrtnika Vlade Mikulčića iz vinogorja Vukomeričke gorice. 

Prilikom svečanosti otvorenja Revije Kožić je istaknuo da će do kraja tjedna biti raspisani natječaji u poljoprivredi vrijedni 15 milijuna kuna, od kojih su neki već i u tijeku. „Ovogodišnja 1. revija najboljih vina Zagrebačke županije pružila je priliku domaćim vinarima za predstavljanje svojih proizvoda te ostvarivanje suradnje s drugim dionicima na tržištu, a ovakav tip promocije proizvoda planiramo nastaviti i s drugim našim poljoprivrednim proizvođačima“, naglasio je Kožić.
Posebne gošće ove Revije bile su slovenske vinske kraljice sa svojim vinima, zajedno s drugim slovenskim vinarima.
Inače, Zagrebačka je županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. Među najuspješnijim projektima posebno se izdvajaju županijske robne marke – poput Kraljevine Zeline i Portugizca Plešivice te projekt promocije vina s Vinskom kraljicom koja se u Županiji kontinuirano kruni od 2003. godine.