Na inicijativu Obrtničke komore Zagreb 01.10.2015. godine održan je u Gradskoj upravi Grada Zaprešića sastanak s Gradonačelnikom gosp. Željkom Turkom i suradnicima, na kojem je predsjednik Obrtničke komore Zagreb mr. Mirza Šabić izrazio želju za što većim uključivanjem gradova Zagrebačke županije u rješavanje problema s kojima se naši obrtnici susreću. Sastanku su također nazočili dogradonačelnici dr. Benčević i dr. Labus, te pročelnik Upravnog odjela za financije g. Miljenko Šoštarić.

Od predstavnika OKZ bili su također nazočni potpredsjednici Antun Trojnar, Josip Tržec, Jasenka Jančić, Ivan Leščić, te tajnica Udruženja obrtnika Zaprešić gđa. Nada Šiber, i v.d. tajnik OKZ Goran Čanković.

Gosp. Šabić pohvalio je suradnju s gradom Zaprešićem i zahvalio na tome što je Grad ove godine osigurao besplatan nastup svim izlagačima na Gospodarskom sajmu koji se od 16.- 18. listopada održava u Zaprešiću. U razgovoru je naglašen veliki doprinos Udruženja obrtnika Zaprešić razvoju Gospodarskog sajma u Zaprešiću, kao i veliki doprinos Udruženja u razvoju i zaštiti obrtništva grada i okolice. Gradonačelnik g. Turk naglasio je kako mu je iznimno drago da je Grad Zaprešić dao u dugogodišnju koncesiju zgradu u kojoj se i danas nalazi Udruženju obrtnika Zaprešić, te kako je ponosan na tu odluku.

g. Šabić upoznao je Gradonačelnika i nazočne s namjerom OKZ da uskoro organizira okrugli stol na temu razvoja i zaštite obrtništva „Stanje u obrtništvu“ u OKZ-u, a kojem bi nazočili svi gradonačelnici Zagrebačke županije, kao i Župan Zagrebačke županije. U tom smislu naglašene su teme vezane uz korištenje EU fondova, suradnja s Obrtničkim učilište na poslovima obrazovanja i usavršavanja, kao i utvrđivanje prioritetnih mjera za zaštitu i razvoj obrtništva.

G. Gradonačelnik pozdravio je ovu inicijativu OKZ, te kazao kako bi bilo dobro da se navedeni okrugli stol održi početkom prosinca 2015. Godine, kako bi se stiglo aplicirati na EU fondove. Također je kazao kako bi javnost trebalo bolje informirati o mogućnosti korištenja Eu fondova , te da bi u tom smjeru bilo potrebno razvijati zajedničku suradnju.

Također je naglasio da je Zagrebačka županija osnovala LAG (lokalna akcijska grupa „Sava“) kojem je glavni zadatak pružanje pomoći poduzetnicima za realizaciju sredstava fondova EU, te je predložio da i predstavnici LAG-a budu na okruglom stolu početkom prosinca. To je sve izazvano potrebom bržeg reagiranja na potrebe poduzetnika.

To su sredstva koja idu direktno od EU prema poduzetnicima bez posredovanja nadležnih ministarstava, a prave stručnjake za pisanje projekata za korištenje EU fondova treba adekvatno platiti, što ne može biti previše ako se realiziraju projekti, kazao je Turk.
Predsjednik OKZ g. Šabić kazao je kako je OKZ putem svog Obrtničkog učilišta realizirala velika sredstva EU fondova za obrazovanje u obrtništvu. Gosp. Trojnar i gosp. Tržec naglasili su kako je veliki problem u obrtništvu, ali i u gospodarstvu općenito neobrazovana radna snaga, kao i odljev stručnjaka u zemlje EU, te potreba za planiranjem obrazovanja u gospodarstvu uvažavajući potrebe poduzetnika.

Gradonačelnik Turk je pozdravio projekt OKZ-a Zajednička nabava Atrifex, te je dao podršku da se ovaj projekt kao i ostale informacije od interesa za razvoj i zaštiti obrtništva, kao npr. Projekt IN PODUZETNIK, koji realiziraju Zagrebačka županija i OKZ, objave na web stranici Grada Zaprešića,na kojem bi se nalazio i „baner“ Zajednička nabava Artifex, te u popularnom gradskom infromativnom mjesečniku Zaprešić, koji izlazi u 10ak tisuća primjeraka. Također je kazao kako će se založiti da se za potrebe OKZ omogući i korištenje medijskog prostora u Kronici zagrebačke županije.

Po završetku sastanka predstavnici grada i OKZ posjetili su novootvorenu mesnicu „Vugrinec“ koja impresionira svojim unutrašnjim uređenjem i velikom asortimanom proizvoda, nakon čega je održano predsjedništvo OKZ u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić.