Kako bi se povećalo zapošljavanje te osigurala potrebna radna snaga, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Zagreb te Obrtničko učilište zajedničkom su suradnjom osposobili 53 polaznika za poslužitelje jela i pića, priprematelje bureka i pizza i priprematelje jednostavnih jela i slastica. Uvjerenja da su uspješno položili ispite stručne osposobljenosti svečano su im uručena 17. studenog 2016. godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika.
Cilj je bio da se polaznicima sa područja Zagreba i Zagrebačke županije omogući prekvalifikacija za nova zanimanja kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada, a kroz sustav samozapošljavanja i ostalih mjera HZZ pronašli radno mjesto. Polaznicima je na uvjerenjima čestitao predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i pozvao ih da otvore svoje obrte te naglasio da im Komora Zagreb stoji na raspolaganju za sva stručna pitanja.
Osposobljavanje se provodilo po stručnim programima Hrvatske obrtničke komore te je naglasak bio na praktičnim vještinama i temeljnim znanjima s obzirom na to da se praktični dio obrazovanja obavljao kroz praksu kod obrtnika, dok je teorijski dio proveden u nadležnosti HOK-e.
Uvjerenja o stručnoj osposobljenosti polaznicima su dodijelili zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Nekić, predstojnica Regionalnog ureda HZZ Zagreb Marija Halić, visoke predstavnice Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović te voditeljica Ureda za obrazovanje OKZ Iva Tušin.
antonija.horvat