Drage obrtnice i obrtnici, poštovani članovi Obrtničke komore Zagreb,

Drago mi je da Vam se mogu obratiti u povodu ovog iznimno značajnog jubileja – trideset godina postojanja i djelovanja Obrtničke komore Zagreb. Ova obljetnica prilika je da se osvrnemo na bogatu povijest i uspjehe vaše institucije te da istaknemo važnost obrtništva kao jednog od temelja hrvatskog gospodarskog i društvenog razvoja.

Obrtništvo je kroz povijest imalo ključnu ulogu u očuvanju naše tradicije, kulture i identiteta, a i danas predstavlja vitalnu snagu koja doprinosi razvoju poduzetničkog duha, inovacija i stvaranju novih radnih mjesta. Zagreb, kao gospodarsko i kulturno središte Hrvatske, oduvijek je bio dom brojnih obrtničkih radionica, koje su svojim radom i kvalitetom pridonosile ugledu Hrvatske.

Obrtnička komora Zagreb kroz tri desetljeća kontinuirano je pružala podršku svojim članovima, brinući se o njihovim interesima, potičući rast i razvoj, te osiguravajući prilike za nove generacije obrtnika. Ona nije bila samo mjesto okupljanja i razmjene znanja, već i temeljni stup za promociju obrtničkih vrijednosti, kvalitete i stručnosti.

Tijekom proteklih godina, Vlada je aktivno radila na stvaranju boljih uvjeta za obrtništvo kroz niz mjera. Uveli smo porezne olakšice za male poduzetnike i obrtnike, smanjili administrativna opterećenja te osigurali pristup brojnim financijskim potporama. Kroz programe poticanja samozapošljavanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva, omogućili smo tisućama obrtnika da pokrenu i prošire svoje poslovanje. Od kraja 2016. godine, broj obrta narastao je s približno 75 na 118 tisuća, što je povećanje od gotovo 60%, odnosno za čak 43 tisuće. Broj zaposlenih u obrtničkom sektoru sada iznosi oko 111 tisuća, a kada uključimo vlasnike obrta, dolazimo do ukupno 230 tisuća zaposlenih u ovom sektoru. Ovaj rast se događa unatoč međusobno povezanim krizama s kojima smo se suočili.

Tijekom krize izazvane pandemijom COVID-19 osigurali smo subvencije za plaće i osiguranje radnih mjesta, pomažući tisućama obrtnika da prebrode taj izazovni period. Kroz inicijative poput bespovratnih sredstava za digitalizaciju i unapređenje poslovanja, nastojimo osigurati da obrtnici budu konkurentni na tržištu i spremni za izazove budućnosti.

Danas, kada se suočavamo s brojnim izazovima globalizacije, digitalizacije i ubrzanih tehnoloških promjena, vaša uloga postaje još značajnija. Kao Vlada nastavit ćemo pružati podršku obrtništvu kroz mjere koje potiču održivost, inovacije te olakšavaju poslovanje jer samo zajedničkim snagama možemo graditi jaču i konkurentniju Hrvatsku.

Na kraju, želim vam čestitati ovu važnu obljetnicu. Zahvaljujem svakom pojedinom obrtniku na njegovom doprinosu gospodarstvu i društvu te vam želim puno uspjeha u godinama koje dolaze. Obrtnička komora Zagreb, kao i čitav obrtnički sektor, uvijek će imati našu potporu u svom daljnjem radu i razvoju.

Uz srdačne pozdrave,

                                                                                                  Andrej Plenković