Gospodarska situacija u Hrvatskoj i očekivanja u narednom razdoblju, bila je središnja tema već tradicionalnog godišnjeg Susreta gospodarstvenika Zagrebačke županije, 14. po redu, koji je održan 9. ožujka u zagrebačkom hotelu „International“, uz sudjelovanje predstavnika resornih državnih, županijskih i gospodarskih institucija.

Prema podacima FINE iz 2014. godine, Zagrebačka županija je prema broju poduzetnika kao i broju zaposlenih četvrta županija iza Grada Zagreba. Međutim, prema ostvarenim ukupnim prihodima Zagrebačka županija je druga županija iza Splitsko-dalmatinske, te treća po rangu neto dobiti. „Dok je izvoz roba poduzetnika na inozemna tržišta na razini države u 2014. godini porastao za 9,5% on je na razini naše Županije veći za 17,4% u odnosu na prethodnu godinu. Također, ostvarena dobit prije oporezivanja porasla je za 24%. I, dok je na razini države 62,6% poduzetnika ostvarilo dobit, na području naše Županije dobit je ostvarilo 71% poduzetnika“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić podsjetivši kako je Zagrebačka županija jedna od četiri u Republici Hrvatskoj koja u proračun opće države uplaćuje više nego iz njega dobivaju.

Susretu gospodarstvenika nazočio je i ministar poduzetništva i obrtništva Darko Horvat koji je kazao kako bih ovakve pozitivne podatke volio čuti u svim županijama. Prema ministarovoj najavi, očekujemo da će na današnjoj sjednici Vlade obznaniti Smjernice ekonomske i fiskalne politike koje će odrediti budući smjer obrtništva.  „Ministarstvo je osnovalo 3 kolegija čija je zadaća stvaranje smjernica gospodarskog razvoja te ekonomske i fiskalne politike. Prvi kolegij vezan je za poduzetništvo i potpore institucijama, drugi je sastavljen od Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca dok smo u trećem okupili 18 poduzetnika iz realnog sektora.“ izjavio je ministar Horvat. Na ovaj način Hrvatska obrtnička komora je dobila važno mjesto i zadaću u budućem razvoju obrta i malog poduzetništva.

Pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije, Damir Fašaić prezentirao je mjere Županije za poticaj poduzetništva koje će biti objavljene tijekom ožujka 2016.  Podsjetio je i na projekt Poduzetnički portal kojeg je Županija formirala s ciljem promidžbe obrta i poduzetništva. Poručio je kako se svi zainteresirani obrtnici s područja Zagrebačke županije mogu javiti na tjedne konzultacije u Zagrebačku županiju ukoliko imaju ikakva pitanja o korištenju poticaja, bespovratnih sredstava i EU projekata. (kontakt savjetovanja sa zainteresiranom javnošću  01/6009 447) Također, naglasio je kako će Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije pružiti svu pomoć u izradi EU projekata svim zainteresiranim obrtnicima s područja Zagrebačke županije.

Spomenute su i neke od zadnjih investicija koje su realizirane u poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije poput pogona Plive u Savskom Marofu vrijedan 100 milijuna dolara koji je u testnoj fazi, logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom, investicija vrijedne 75 milijuna eura. U općini Luka izgrađen je logističko-distributivnog centar Lagermax vrijedan 90 milijuna kuna, a u Rugvici distributivno-logistički centar tvrtke RALU – investicija vrijedna 150 milijuna kuna. U gospodarskoj zoni u Pisarovini već su otvorena dva objekta tvrtke Kralj Metala Alati, a prije nekoliko dana izdana je od strane Županije uporabna dozvola i za treći objekt. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 23 milijuna eura.