U organizaciji Obrtničke komore, učenici srednjih strukovnih i obrtničkih škola - budući kuhari, slastičari, kozmetičari, monteri i drugi, 'okupirali' su u subotu centar Zagreba radi promocije svojih zanimanja.

Učenici su distribuirali brošure s informacijama o upisima i promotivne materijale poručivši kako je 'biti obrtnik najljepše zanimanje'.

Konstantno radimo na promociji strukovnih zanimanja i poticanju učenika osnovnih škola na upise u srednje škole koje će im omogućiti da nakon završetka imaju kruh u svojim rukama. Raduje nas što su prepoznali prednosti obrtništva pa iz godine u godinu imamo sve veći odaziv, a za neke škole vlada toliki interes da su odmah popunjene sve kvote, naglasio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

Dodao je kako svake godine sve veći broj obrtnika polaže majstorske ispite, učlanjuje se u udruženja te ulažu u dodatno obrazovanje što ukazuje na činjenicu njihova predanog truda, rada i praćenja trendova u cilju pružanja vrhunske usluge.

Obrtnička zanimanja imaju mnoge prednosti. Jedna od glavnih je praktično obrazovanje koje strukovne škole pružaju. Učenici imaju priliku odmah primijeniti svoje znanje u praksi, stvarajući čvrstu osnovu za svoju buduću karijeru. 

Usto, često pružaju veću sigurnost zaposlenja, jer je potražnja za vještim radnicima u tim područjima često iznimno visoka. Mnogo sam naučio u školi o radu sa suhom gradnjom, knaufom. Plaće su jako velike, posao je sve traženiji, tako da ću imati dobre prilike kad završim, kazao je Jasmin Roth koji će biti monter suhe gradnje.

Promocija strukovnih zanimanja i obrtničkih vještina važna je kako bi se prepoznale sve prednosti ovih profesija i kako bi se potaknulo više mladih da razmotre mogućnosti u ovim područjima. Zagreb je grad obrtnika i tradicije, a zanati su njegov simbol. Stoljetna tradicija ručne izrade raznih proizvoda, ali i vrijedne ruke brojnih obrtnika, nezamisliva su svakodnevnica metropole, poručuju u priopćenju.

 

IZVOR: HRT