Obrtnička komora Zagreb bila je od 16. do 20. lipnja domaćin 3. susreta partnera u ovom Leonardo da Vinci projektu. Bilo je nazočno 18 sudionika iz 5 zemalja (Turska, Poljska, Njemačka, Litva i Rumunjska).

Sastanku je nazočila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je naglasila neraskidivu vezu između Zagreba i obrtništva, jer zagrebačka povijest je nezamisliva bez obrtnika i njihovih vrijednih radova. Također, izdvojila je suradnju s Komorom Zagreb u zaštiti i poticanju obrta te stipendije kojima se potiče upis u deficitarna zanimanja.

Sastanku su nazočili predstavnici Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba: Nela Jurić, zamjenica pročelnika te Vanja Šprajc iz Odjela za poduzetništvo, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Obrtničke komore Zagreb i predsjednica Odbora za strukovno obrazovanje Komore Spomenka Krebsz.

Gđa Ivana Krnjić, voditeljica Odsjeka za Leonardo da Vinci u Agenciji za mobilnost i programe EU, čime je potvrđen značaj našeg projekta partnerstva.

Djelatnici Komore u kratko su prezentirali naš grad, jer je u programu bio predviđen razgled grada, te detaljan prikaz organizacije komorskog sustava u RH te zadaće i ulogu Komore u obrazovanju za strukovna zanimanja. Detaljno je prezentiran proces obrazovanja, uloga obrtnika majstora-učitelja te promotivne aktivnosti koje poduzima obrtnički komorski sustav kako bi se ostvario što bolji rezultat upisa u obrtnička zanimanja.

Gđa Vesna Zlović, viši savjetnik iz Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba dala je detaljan prikaz poticajnih mjera Grada koje se odnose na obrazovanje. Sudionici iz zemalja partnera bili su iznenađeni kolika sredstva Grad ulaže u obrazovanje za strukovna zanimanja i koliko stipendija dodjeljuje.

Prezentiran je i partnerski odnos s Gradskim uredom za gospodarstvo, rad i poduzetništvo te poticajne mjere za očuvanje i razvoj obrtništva.

Sudionici su posjetili Elektrostrojarsku obrtničku školu gdje im je ravnatelj sa suradnicima pokazao učionice i praktikume u kojima se provodi praktična nastava te su razmijenili iskustva s nastavnicima ove struke koji sudjeluju u projektu.

Također, posjetili smo i Auto Obad gdje su sudionici imali priliku vidjeti provođenje praktičnog dijela naukovanja autostruke (autolimar, autolakirer, mehatroničar, automehaičar).

Koristimo priliku zahvaliti Udruženju obrtnika grada Zagreba koje je sve sudionike projekta ugostilo na tradicionalnom 47. Danu obrtnika na Hunjki, te pokazalo koliki značaj daje EU projektima našega sustava.

Zahvaljujemo našem gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Davoru Bernardiću te predsjedniku Hrvatske obrtničke komore Dragutinu Ranogajcu za susret na Sljemenu, te zajedničku fotografiju koju će svi partneri u svojim zemljama prenijeti na svojim web stranicama.

Kako to dolikuje dobrom domaćinu, Obrtnička komora Zagreb upoznala je sudionike s kulturom, tradicijom, običajima i načinom života uz kušanje tradicionalnih jela specifičnih za naš kraj.

Dojmovi koje naši partneri nose iz Hrvatske su vrlo pozitivni, a Komora je dobila visoke ocjene za organizaciju sastanka. Posebno su impresionirani suradnjom s nadležnim tijelima lokalne uprave te međusobnim uvažavanjem na ostvarenju rezultata u području obrazovanja za strukovna zanimanja.

Koristimo priliku zahvaliti našem cijenjenom obrtniku gospodinu Mirzi Šabiću na velikoj pomoći u ovom projektu, jer je sudjelovao u prezentaciji našega grada te partnerima iz Istanbula omogućio posjet džamiji, susret s Imamom, nazočnost na Tjednu turskog filma te susret s veleposlanikom Turske. Partneri nisu imali dovoljno riječi da zahvale na ovakvom programu.

Posljednjeg dana boravka sudionici su se dogovorili o budućim aktivnostima i zadaćama te preliminarno dogovorili termin satanka u Rumunjskoj.

Na kraju su svim sudionicima podijeljeni certifikati, naravno fotografiranje, kratak predah i povratak u svoje zemlje.

Sastanak partnera uspješno je održan uz pomoć ravnatelja i volontera Obrtničkog učilišta te članova Upravnog odbora i Predsjedništva Obrtničke komore Zagreb, kojima još jedanput zahvaljujemo.