Smanjen porez na potrošnju od 1. siječnja 2016.

Zagrebački ugostitelji od 1. siječnja 2016.  godine plaćat će porez na potrošnju  2 umjesto dosadašnjih 3 posto, a namjera je da se taj porez do 2017. godine u potpunosti ukine, istaknuto je na Forumu zagrebačkih ugostitelja, održanom 19. studenoga u hotelu Esplanade Zagreb. Forum zagrebačkih ugostitelja godišnji je sastanak svih zagrebačkih ugostitelja, u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb koje broji oko 3.000 članova, od toga 2.000 obrtnika i oko 800 trgovačkih društava koji rade na obrtnički način. Udruženje se zalaže na lokalnoj razini da bude relevantan partner vlastima pri donošenju i artikuliranju svih prijedloga, kao i u rješavanju tekuće problematike.

Forum je završen konferencijom za novinare i objavom zaključaka. Na konferenciji su sudjelovali: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zamjenik ministra turizma RH Daglas Koraca, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor te brojni drugi predstavnici gradskih ureda, zavoda i službi, porezne i turističke inspekcije.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, naglasio je da se, osim na smanjenju ili mogućem ukidanju poreza na potrošnju ugostiteljima, intenzivno radi i na smanjivanju koeficijenata zona za ugostiteljske objekte u Zagrebu s 10 na 7 posto, koliko imaju i druge djelatnosti.  Kosor je podržao i zahtjev ugostitelja da im se trošak reprezentacije priznaje u 100% iznosu, odnosno da, ako nekoga počaste u svom lokalu, za to ne moraju plaćati porez. O tome pak odlučuje državna vlast, odnosno Ministarstvo turizma, kao i o inspekcijskim nadzorima, za koje Kosor smatra da se trebaju odvijati kao u Njemačkoj to jest uz najavu.

Zaključke s Foruma predstavio je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Nenad Šepak. Naglasio je da ugostitelji od Grada traže da se: zaustavi prodaja i propadanje ugostiteljskih objekata; zabrani postavljenje hladnjaka, ledenica i sličnih uređaja na kioscima; ukine porez na potrošnju koji plaćaju samo ugostitelji; smanji komunalna naknada za ugostitelje; regulira dodjela javnih površina raznim objektima čija primarna djelatnost nije ugostiteljstvo; smanji porez na tvrtku i tako izjednače ugostitelji s drugim djelatnostima.

Od države zagrebački ugostitelji zahtijevaju: povećanje standarda potrošača, povećanje osnovnog osobnog odbitka na 5.000 kuna (sada je 2.600 kuna), priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacije) u 100% iznosu, da omjer praktične i teorijske nastave bude u omjeru 70:30, potaknuti i povećati licenciranje ugostiteljskih objekata, zabraniti (Zakonom o trgovini) hlađenje i usluživanje pića i usluživanje hrane u trgovinama, ukidanje poreza na potrošnju kojeg plaćaju jedino ugostitelji.

Na kraju Foruma dodijeljena su i priznanja zagrebačkim ugostiteljskim objektima za izvrsnost i kvalitetu u području ugostiteljstva, čime uspješno promiču zagrebačku tradiciju i autohtonost i doprinose sveukupnom poboljšanju turističke ponude Zagreba i Hrvatske. Dobitnici plaketa su: ugostiteljski objekt Palma (vlasnica Neda Jakić), ugostiteljski objekt Scorpio (vlasnica Božena Stanić), ugostitelj Goran Albini Kamanjo, ugostiteljski objekt Orijent (vlasnica Šeherezada Sučević), ugostiteljski objekt Slastičarnica Milenium (vlasnik Imbrli Abdurahimi), ugostiteljka Karin Mimica te ugostiteljka Anđelka Ribić.

U sklopu Foruma zagrebačkih ugostitelja održana je i tradicionalna Gastro izložba zagrebačkih restorana i slastičarnica koja je ove godine posvećena humanitarnoj akciji VITOV SVIJET koju zajednički pokreću Udruženje ugostitelja Zagreb i Udruga „Senzori“. Cilj akcije je prikupiti sredstva za provođenje defektoloških i radnih terapija te savjetovanje roditelja u svrhu postizanja stimulativnog i sretnog okruženja za male „senzorce“. (HINA/HOK)