U organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb u hotelu Esplanade održan je već tradicionalni Forum zagrebačkih ugostitelja, koji je ove godine okupio rekordan broj sudionika. Središnje teme bile su nadolazeća porezna reforma, reprezentacija te nelojalna konkurencija s čime se ugostitelji već godinama bore.
Na samom početku, okupljene je pozdravio Zlatko Puntijar, dugogodišnji ugostitelj i potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb. Dosadašnji predsjednik Udruženja Nenad Šepak na ovome je mjestu proveo dva uspješna mandata, a interese ugostitelja nastavit će braniti na čelu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.
Radni dio foruma započeo je predavanjima Darka Marečića iz Turističke inspekcije, Mislava Hajčića iz Sanitarne inspekcije te Juroslava Draguna iz Odjela komunalnog redarstva koji su okupljenim ugostiteljima odgovarali na brojna pitanja. 

„Čini se kako za ovu državu mi ugostitelji nismo ni obrtnici, ni poduzetnici, niti ljudi – mi smo ovom poreznom reformom samo gubitnici“, prokomentirao je poreznu reformu koja donosi povećanje PDV-a s 13 na 25% predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec dodao je kako su problemi ugostitelja ujedno i problemi svih drugih obrtnika te kako HOK planira zatražiti ocjenu ustavnosti nove porezne reforme od Ustavnog suda. Za kraj, voditelj Koordinacije ugostitelja Republike Hrvatske Kristijan Gržetić pozvao je sve ugostitelje na zajedništvo i poručio im da dignu glas, jer svojim radom stvaraju čak 18% hrvatskoga BDP-a.
Na konferenciji za medije okupljene je pozdravila izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Nela Jurić, koja je najavila kako grad i dalje namjerava podržavati ugostitelje kroz subvencioniranje kamata te potpore za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. 

Direktorica Turističke zajednica grada Zagreba Martina Bienenfeld naglasila je da, kada su turisti u pitanju, ugostitelji čine onaj najvažniji, najšarmantniji i najemotivniji dio ponude te kako će ih Turistička zajednica i dalje nastavljati podržavati kroz različite vidove promocije.
Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je kako se uskoro planira ponovo formirati Državni inspektorat koji bi sve inspekcijske službe vratio pod jednu instituciju i naglasio kako u tom odnosu želi njegovati partnerstvo, a izbjeći represiju.
Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti najavio je pomoćnik ministra turizma Robert Pende koji je pritom rekao kako ga želi učiniti učinkovitijim s manje administracije i birokracije, a najavio je i pomoć ugostiteljima pri dobivanju sredstava iz nacionalnih i EU fondova.
Uslijedila je dodjela plaketa zaslužnim ugostiteljima grada Zagreba, nakon čega su okupljeni uživali u gastronomskim specijalitetima koje su za njih pripremili zagrebački ugostitelji.
Forum zagrebačkih ugostitelja je uvertira u Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji se održava u Splitu, od 27. do 29. studenoga 2017. godine, na kojem će se raspravljati i zaključci Foruma prema državnoj razini vlasti.

Nakon održane rasprave, zaključci ugostitelja su sljedeći: 
1. Sniziti stopu PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 % prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine
2. Ugostiteljima omogućiti plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu
3. Priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacija) u 100 % iznosu, Zakon o PDV-u, porezu na dohodak i dobit
4. Ukinuti porez na potrošnju (do 3 %) kojega plaćaju jedino i isključivo ugostitelji
5. Povećanje osnovnog osobnog odbitka na 5.000,00 kn (sada je 2.600,00 kn)
6. Školstvo, povećanje omjera praktične (prakse) i teorije do 70:30 (sada je obrnuto), kadrovi, radnici, povećanje kvota za strane radnike
7. Zabraniti (Zakonom o trgovini) hlađenje i „usluživanje” pića i napitaka u trgovini i „usluživanje” prigotovljene hrane u trgovini
8. Pozivamo ministra turizma da se aktivno uključi u zaštitu ugostitelja
 
ZAKLJUČCI FORUMA ZAGREBAČKIH UGOSTITELJA 2016. PREMA GRADU ZAGREBU:
1. Zabraniti postavljanje hladnjaka, ledenica i sl. opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine
2. Ukinuti porez na potrošnju (odrediti stopu od 0 %) kojega plaćaju jedino ugostitelji
3. Smanjiti koeficijent komunalne naknade sa 10 na 7, odnosno u budućem jednostavnom porezu na nekretnine
4. Kod dodjele javne površine prioritet dati ugostitelju kojemu je to glavna djelatnost, ukinuti traženje suglasnosti vlasnika prostora u kojima se ne obavlja ugostiteljska djelatnost, omogućiti zatvaranje bočnih strana opremom za zaštitu od atmosferilija do visine od 190,00 cm
5. Unapređenje procesa rada uprave i ureda - servis i pomoć ugostiteljima, administrativno olakšavanje poslovanja
6. Pozivamo Stranku 365 gospodina Milana Bandića, našeg počasnog člana, da u Saboru podrži amandmane ugostitelja
7. Pozivamo gospodina Andriju Mikulića da svojim autoritetom u Saboru podrži amandmane ugostitelja