Čak 72% stanovništva u Europskoj uniji živi u gradovima i stoga gradovi trebaju biti predvodnici energetske tranzicije, istaknuto je na konferenciji Green Transition koja je u Gradskoj skupštini dijaloški okupila sukreatore politika, građane, nevladine udruge i ostale zainteresirane za participaciju u odlučivanju kako bi se trebao razvijati grad Zagreb, kako bi postao otporniji na klimatske promjene. Predsjednik gradske skupštine Joško Klisović uvodno je istaknuo da je Zagreb proglašen drugim najzelenijim gradom u Europi, odmah iza Osla. Međutim, u raspravnom dijelu konferencije, kada su na red došla pitanja publike, moglo se čuti da to možda neće tako dugo ostati tako, jer su zelena pluća grada devastirana sječom i napadnuta sve većom izgradnjom, na konferenciji je bio i predsjednik Obrtnička komora Zagreb Antun Trojnar i potpredsjednica Antonija Tretinjak.

Ipak, čini se da je Zagreb tek na početku svoje 'zelene priče.' U godinu dana posađeno je 8.000 stabala, više nego ikad, u sklopu obnove grada nakon katastrofalnog nevremena prošlog ljeta.

Interes za konferenciju bio je iznimno velik pa je dvorana Gradske skupštine bila gotovo puna, a prisutni su mogli s predstavnicima vodećih stranaka - Možemo, SDP-om i HDZ-om bez prisustva medija razgovarati o temama koje ih muče. Konferencija s radom nastavlja 10. svibnja, kada će se održati panel gradonačelnika Zagreba, Bologne, Varšave i Budimpešte. Događanje su organizirali grad Zagreb, Gradska skupština, REGEA i Europski odbor regija, u sklopu Europskog klimatskog pakta koji potiče dijalog. 

Fotografija: www.energetika-net.com