Ugostitelj Ivan Jarkić jedan je od mnogih koji već godinama vodi bitku sa susjedima svojega lokala u centru Zagreba. Kada god postavi tendu na svoj ugostiteljski objekt, dobije anonimnu prijavu nakon koje tendu mora skinuti.

- Uz sve napore koje ulažem za dozvolu za postavljanje tende, ne mogu je dobiti jer stanari koji žive tu ne daju suglasnost – požalio se ovaj ugostitelj. Dodao je kako mu nije logično da su mu resorni gradski uredi dali suglasnost za postavljanje tende, a suvlasnici zgrade mu konstantno brane.

Naime, da bi mogli postaviti tende na pročelja zgrada, obrtnici moraju prikupiti 51 posto suglasnosti suvlasnika zgrade na čije pročelje bi se takva tenda stavljala. Ivan Jarkić tendu je već skidao i postavljao dva puta, a sada je i treći put dobio rješenje da je mora skinuti.

- Netko treba imati opravdani razlog zašto da je maknem, međutim, moji susjedi to nemaju – izjavio je Jarkić koji već godinu dana od Obrtničke komore Zagreb traži da se i ona uključi u rješavanju ovog problema jer, kako kaže, to je nešto što brine mnoge ugostitelje.

- Nisam jedini ugostitelj koji ima problem s nesusretljivim susjedima. Trebalo bi to riješiti trajno, da se zakoni počnu mijenjati i da mi ugostitelji ne radimo samo da plaćamo kazne, nego da se nešto riješi po tom pitanju – požalio se.

Obrtnička komora Zagreb s Gradskim uredom za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet prije nekoliko dana donijelo je privremeno rješenje za ovaj problem.

- Svi oni ugostitelji koji neće moći postaviti tende na pročelja fasada, dobit će suglasnost za postavljanje samostojećih nadstrešnica – izjavio je Goran Čanković, vršitelj dužnosti tajnika Obrtničke komore Zagreb. Dodao je kako zainteresirani obrtnici mogu tražiti postavljanje takve nadstrešnice tako da se jave područnom uredu za komunalne poslove sa svom potrebnom dokumentacijom.

No, neki ugostitelji nisu zadovoljni s tom odlukom, jer smatraju da takve nadstrešnice nisu estetske i narušavaju izgled njihovih lokala. Iz Obrtničke komore Zagreb kažu kako će i dalje nastaviti raditi s Gradom Zagrebom na rješavanju ovog problema.

Preuzeto sa: www.zagrebancija.com