Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je financiranje projekta Obrtničke komore Zagreb pod nazivom

„Visit, Learn, Adopt“ – VILEAD

07. do 13.04.2013., Austrija

Projekt se provodi u suradnji s WIFI International iz Beča, a planirano je stručno usavršavanje u trajanju od 7 dana za 15 sudionika –stručnjaka u strukovnom obrazovanju.

Cilj projekta je proširivanje suradnje partnera i gospodarskog sektora, strukovnog obrazovanja prema zahtjevima tržišta rada i cjeloživotnog učenja. Specifičan cilj je stjecanje znanja članova tijela OKZ koji su donositelji odluka i promotori strukovnog obrazovanja o austrijskom modelu obrazovanja te ponudi programa cjeloživotnog učenja i usavršavanja za obrtnike i poduzetnike.

Projekt traje 7 dana (nedjelja-subota) od čega je planirano 3 dana u Beču i 3 dana u Linzu.

U projektu mogu sudjelovati članovi tijela Obrtničke komore Zagreb i pripadajućih udruženja obrtnika, majstori učitelji s licencom za provođenje praktične nastave, članovi komisija za licenciranje radionica za prijem naučnika te polaznici programa cjeloživotnog učenja u organizaciji OKZ i Obrtničkog učilišta.

Svi sudionici obvezni su pohađati pripreme iz njemačkog jezika te kulturološke pripreme koje će provesti Obrtničko učilište. Za sudjelovanje na pripremama svi sudionici dobit će potvrdu.

Troškovi putovanja, putnog zdravstvenog osiguranja, smještaja u dvokrevetnim sobama, prehrane, lokalnog prijevoza i kulturološki program pokriveni su iz odobrenih sredstava EU.

Sa svakim sudionikom sklopit će se prije polaska i provođenja priprema ugovor kojim će se definirati prava i obveze (obvezno sudjelovanje na svim predviđenim aktivnostima za vrijeme projekta, praćenje i izrada izvješća, promocija projekta).

Neovisna komisija Obrtničke komore Zagreb izvršit će konačni odabir zainteresiranih obrtnika te će se s njima sklopiti ugovor o sudjelovanju.

Program:

Nedjelja, 07.04.2013. – Odlazak za Beč, smještaj u hotel, sastanak s domaćinom

Ponedjeljak, 08.04.2013. – posjet WIFI centru, prezentacija sustava strukovnog obrazovanja Austrije, obilazak učionica i praktikuma, sastanak s predstavnicima Radničke komore Austrije-programi obrazovanja odraslih

Utorak, 09.04.2013. – posjet BFI centru, prezentacija programa Majstorske škole

Srijeda, 10.04.2013 . – Odlazak u Linz, smještaj u hotel, sastanak s domaćinom, prezentacija programa obrazovanja vezanih uz industriju i proizvodnju

Četvrtak, 11.04.2013 . – posjet BBRZ- dijagnostički centar u kojem se provodi procjena sposobnosti učenika, prezentacija BFI centra za učenike s poteškoćama u učenju, organizacija praktične nastave

Petak, 12.04.2013 . – prezentacija WIFI programa za ekonomski razvoj – Akademija za vođenje malog poduzeća, ponuda i programi obrazovanja, susret s obrtnicima i poduzetnicima

Dodjela certifikata o sudjelovanju.

Subota 13.04.2013. – Evaluacija projekta, zajednički zaključak te povratak za Zagreb

Prijave za sudjelovanje su pri kraju. Sljedeći tjedan izvršit će se odabir sudionika te će se započeti s jezičnim i kulturološkim pripremama te administrativnim poslovima vezanim uz koordinaciju i provedbu projekta (potpisivanje ugovora sa sudionicima, programa rada, uplata zdravstvenog osiguranja i dr.)