Svečanom sjednicom 13. ožujka 2019. godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika obilježena je 24. godišnjica djelovanja Obrtničke komore Zagreb. Prigoda je to da Obrtnička komora Zagreb istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje svojim djelovanjem pomažu i unaprijeđuju obrtništvo dodijeli nagrade i priznanja. Kako i svaka nagrada, tako i ove naše, pored priznanja za ostvarena postignuća u prethodnom razdoblju, služe i kao poticaj za nove uspjehe, ali i kao poticaj drugima, da njihov rad netko vidi i vrednuje.
 

Sjednici su prisustvovali  izaslanica predsjednika Vlade RH i izaslanica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majićpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, izaslanica Župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, izaslanik predsjednika Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić, predsjednik Območne obrtne podjetniške zbornice Krško Dušan Arh, tajnica Območne obrtne podjetniške zbornice Krško Janja Starc, gradonačelnik grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Dugo Selo Nenad Panian, zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarsko Stipe Bučar, predsjednik Hrvatske gospodarske Komore - Komore Zagreb Zlatan Fröhlich. Svečanoj sjednici nazočili su i ravnatelji srednjih obrtničkih strukovnih škola,  predsjednici područnih obrtničkih komora, članovi Cehova, načelnici općina Zagrebačke županije i drugi važni i visoki uzvanici. Ovaj poseban dan za Komoru, dodatno je uljepšala hrvatska operna pjevačica Sandra Bagarić svojim glazbenim točkama. 

Na početku svečane sjednice, nazočne je pozdravio predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, koji je u svom govoru prezentirao uvođenje Artifex kartice koju će uskoro dobiti svi obrtnici Obrtničke komore Zagreb te će se tako olakšati korištenje popusta kod više od 110 dobavljača u programu Artifex. Već oko 10 000 obrtnika koristi pogodnosti ovog programa, a čemu je doprinijela i INA + kartica koja je u lipnju 2018.godine dostavljena na adrese naših obrtnika. Također, u svom govoru spomenuo je probleme vezane uz Tržnicu cvijeća Žitnjaku, izmjene i dopune Zakona o zakupu i kupoprodaju poslovnog prostora koji je vrlo nepovoljan za obrtnike, potrebu za formiranje odlagališta za građevinski otpad... Pozvao je sve nazočne da pomognu u rješavanju navedenih problema. 

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima i pojedincima te institucijama zaslužnim za razvoj obrtništva u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Dodijeljena je nagrada Zlatna statua s pisanim priznajem za postignute značajne poslovne rezultate u obrtu, povećanje broja zaposlenih, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta. 

Nagrađeni: 
 • ZDENKO ŠEMBER  - Udruženje obrtnika  Jastrebarsko
 • RUDOLF PUNTARIĆ –Udruženje obrtnika grada Zagreba
 
Za izuzetni doprinos razvoju institucija obrtničkog komorskog sustava te suradnju s institucijama lokalne i regionalne samouprave i  dugogodišnji rad na promidžbi obrtništva obrtnicima će se uručiti Zlatna plaketa s pisanim priznanjem
Nagrađeni: 
 • SPOMENKA FABIJANČIĆ   - Udruženje obrtnika grada Zagreba
 • MIRKO MAĐARČEVIĆ  -Udruženje obrtnika Sesvete
 • MIROSLAV STANČERIĆ – Udruženje obrtnika Dugo Selo 
 • MILJENKO TRKEŠ - Udruženje obrtnika Samobor 
 
Zlatni krug Obrtničke komore Zagreb s pisanim priznanjem dodjeljuje se udruženjima obrtnika i institucijama za ostvarene posebne rezultate u zaštiti i promicanju obrtništva, obrtničkog obrazovanja, organiziranja sajamskih priredbi, modnih revija te raznih drugih aktivnosti. Također, dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama za značajan doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva.
 
Nagrađeni: 
 • GRAD ZAGREB 
 • ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
 • DARIO ZUROVEC – Gradonačelnik Grada Sveta Nedjelja 
 • NENAD PANIAN – Gradonačelnik Grada Dugo Selo  
 • ĐURĐA MUNĐER ROŽIĆ – Voditeljica Ureda za poduzetništvo Grada Velike Gorice 
 • OSNOVNA ŠKOLA  DR. IVANA MERZA
 • OSNOVNA ŠKOLA AUGUSTA AUGUSTINČIĆA
 • SREDNJA ELEKTROSTROJARSKA OBRTNIČKA ŠKOLA
 
Zlatna diploma Obrtničke komore Zagreb dodjeljuje se za dugogodišnji uspješni rad na promidžbi obrtništva, sudjelovanju na sajmovima i revijama, te osobama koje su svojim radom doprinijele razvoju obrtništva Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Nagrađeni:  
 • SLAVKO KULIĆ, Udruženje obrtnika Grada Zagreba
 • DRAŽEN PAVEK – Udruženje obrtnika Jastrebarsko
 • BRANIMIR CVIJIĆ  - Udruženje prijevoznika Grada Zagreba
 
Srebrna diploma uručuje se obrtnicima koji neprekidno obavljaju obrt duže od 20 godina,  za ostvareni doprinos u realizaciji pojedinačnih aktivnosti Komore, sudjelovanje u radnim skupinama, povjerenstvima i delegacijama te za humanitarni rad kojim se uz osobni doprinos promiče i Obrtnička komora Zagreb. 
Nagrađeni: 
 • MILJENKA MIHALIĆ -Udruženje obrtnika Ivanić Grad
 • BORIS KRALJ  - Udruženje obrtnika Samobor
 • HATA NOVALIJA  -Udruženje obrtnika grada Zagreba
Priznanje Obrtnik branitelj/Obrtnica braniteljica dodjeljuje se za uspješno poslovanje obrta  i  iskazano domoljublje, a ove godine Obrtnička komora Zagreb priznanje dodjeljuje ZLATKU BRKIĆU.
 
Priznanje Žena obrtnica, koje Komora uručuje za postignute iznimne rezultate i uspjehe u poslovanju obrta. Priznanje dobivaju: 
 • ANTONIJA TRETINJAK   - Udruženje obrtnika grada Zagreba
 • MARINA KRŠEK – Udruženje obrtnika Velika Gorica
 • LJILJANA RIĐAN  - Udruženje obrtnika Sv. Ivan Zelina
 • DARIJA FERLAK ĐURIČIĆ – Udruženja obrtnika Dugo Selo
Za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini, za obrtnike početnike do 35. godine života Obrtnička komora Zagreb dodjeljuje nagradu Mladi obrtnik/Mlada obrtnica koju će ove godine dobiti: 
 • ANA ŽIVKOVIĆ  - Udruženje obrtnika Ivanić Grad 
 • DORA RUBIĆ  - Udruženje obrtnika grada Zagreba  
Priznanje Najstariji obrt, obrtima čija tradicija traje preko 90 godina, dodijelit će se za dugogodišnje uspješno poslovanje i očuvanje obrtničke tradicije obrtnicima: 
 • LIMARIJA MALIĆ  
 • STOLARIJA BANEK 

Potpisivanje Povelje prijateljstva

 
 
Nakon dodjele priznanja, potpisana je Povelja prijateljstva s dugogodišnjim poslovnim partnerom-  Obrtna zbornica Krško. Povelju su  potpisali predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dr.sc. Mirzu Šabića,  i predsjednik Območne obrtne podjetniške zbornice Krško, Dušan Arh.
 
Suradnja ovih dviju Komora je počela prije desetak godina poslovnim susretima obrtnika, izlaganjem na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju, sklopile su  i sporazum o suradnji. Povelje prijateljstva dodatno razrađuje područja suradnje s ciljem zaštite i promicanja interesa obrtnika i malih poduzetnika te jačanja konkurentnosti, razmjene znanja, radne snage, dobara i usluga, jačanje pravnog i gospodarskog položaja obrtnika i malih poduzetnika kao i zajedničke aktivnosti na promociji obrtništva i malog poduzetništva.
 
Nakon potpisivanja, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, poklonio je  gospodinu Dušanu Arhu sliku Zagreba iz kolekcije Happy Zagreb, akademske slikarice Olivere Cavrić koja je ujedno i naša obrtnica.