Održana je 28. svečana Skupština Obrtničke komore Zagreb, prigoda kada Obrtnička komora Zagreb dodjeljuje nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje su svojim djelovanjem pomagale i unaprijedile obrtništvo u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Tom prilikom čestitali su nagrađenima, ali i Obrtničkoj komori Zagreb na ovoj obljetnici  mnogi visoki uzvanici.

 „Vi ste stup našeg gospodarstva“ rekao je gradonačelnik Tomašević okupljenim obrtnicima te istaknuo kako su na jučerašnji dan prije tri godine zagrebački obrtnici dali veliki doprinos u sanaciji posljedica potresa. „Tad je trebalo i vodoinstalatera, i zidara, i krovopokrivača, a treba ih i danas, sve više kako ide obnova.“ Izrazio je zadovoljstvo što u Zagrebu ima više od 20.000 obrtnika, a  taj broj i dalje raste. Također je naglasio i ekološku stranu proizvodnog i tradicijskog obrta kao i važnost poticanja mlađih generacija da se okrenu domaćoj, lokalnoj proizvodnji. Isto tako s lijepim riječima i živopisnim govorom oduševio je g. Joško Klisović Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba, u ime Zagrebačke županije došao je zamjenik župana Zagrebačke županije g. Ervin Kolarec i g. Damir Fašaić pročelnik UO za gospodarstvo i fondove EU. G. Kolarec je istaknuo „Gledajući poduzetništvo Zagrebačke županije u cjelini, možemo reći kako su gospodarski pokazatelji unatoč izazovnim vremenima, itekako ohrabrujući. U posljednje tri godine riječ je o konstantnom rastu broja obrta i broja poduzetnika, a gledajući ukupne prihode, poduzetnici s područja Zagrebačke županije već niz godina drže visoko drugo mjesto, odmah iza grada Zagreba, čime ovo područje čini 'lokomotivu' gospodarskog razvoja Hrvatske“

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar podsjetio je okupljene na brojne izazove s kojima su se obrtnici susretali u posljednje vrijeme, od katastrofalnog potresa, preko korone do prelaska na euro. Između ostaloga, Trojnar je najavio i održavanje još jednog Zagrebačkog obrtničkog sajma na Velesajmu, koji će se održati 26. i 27. travnja. 

Gordana Munjaković, iz UO Sveti Ivan Zelina i Vjekoslav Terihaj, iz UO Samobora, dobitnici su najvišega priznanja Obrtničke komore Zagreb (OKZ) - Zlatne statue. Primili su je, za postignute značajne poslovne rezultate u obrtu, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta te izniman doprinos u razvoju obrtničkog sustava i promidžbu obrtništva, u prigodi 28. obljetnice OKZ-a. Posebno priznanje za životno djelo dodijeljeno je za dugogodišnji uspješan rad u tijelima komore, doprinos u razvoju komorskog sustava te posebne rezultate u zaštiti i promociji obrtništva Mariji Suboti iz UO trgovaca i  Stipi Bučaru iz UO Jastrebarsko.

„Zlatnu plaketu“ s pisanim priznanjem dobivaju časni i ugledni obrtnici s dugogodišnjim radom u tijelima, cehovima, odborima i komisijama komore, obrtnici koji uspješno rade na promidžbi obrtništva i razvoju institucija obrtničkog komorskog sustava, a ove godine nagrađeni su Rajko Tomić iz UO Ivanić-Grada, Stjepan Markotić iz UO Zaprešića, Marinko Nežić iz UO Vrbovec, Marina Perković iz UO grada Zagreba i Stjepan Pajurin iz UO Sesvete.

Nagradu „Zlatni krug“ koja se dodjeljuje pravnim i fizičkim osobama koje su svojim djelovanjem dale značajan doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva dobili su Matija Hermeščec iz UO Ivanić-Grada, Miljenko Grubešić iz UO Vrbovca, Srednja škola Ivan Švear u Ivanić-Gradu, Grad Vrbovec, Mladen Kuharić iz UO grada Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, Industrijska strojarska škola i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija.  

„Zlatnu diplomu“ dobili su obrtnici koji uspješno rade na promicanju obrtništva, sudjeluju na sajmovima, revijama i ostalim obrtničkim manifestacijama, organiziraju i sudjeluju na stručnim, kulturno-umjetničkim, športskim aktivnostima obrtništva, a na svečanosti je dodijeljena Draženu Žutom, Marijanu Peniću i Dejanu Volmutu iz UO Jastrebarsko, Dragici Mataušić iz UO Samobor, Ivanu Karačiću i Štefanu Planincu iz UO Zaprešić, Zoranu Sviliću te Tomislavu i Alanu Abramoviću iz UO Vrbovca, Tomislav Kuna iz UO grada Zagreba i Nikola Pokrajčić iz UO Sesvete.

Za ostvareni doprinos u realizaciji pojedinačnih aktivnosti Komore, sudjelovanje u radnim skupinama povjerenstava, izaslanstvima, delegacijama „Srebrna diploma“ dodijeljena je Mariju Antolčiću iz UO Jastrebarsko, Damiru Dananiću iz UO Sveti Ivan Zelina, Ivi Čerini iz UO Zaprešić, Josipu Klasiću iz UO Vrbovec Radojka Brkić i Josipa Čuvalo iz UO grada Zagreab, Željko Gostrec iz UO Sesvete, Mladen Popek iz Udruženja prijevoznika Zagreb i Marijan Mamić iz Udruženja trgovaca Zagreb. 

Nagrađene su i žene obrtnice, među njima Ivana Kober Vršćak iz UO Sveti Ivan Zelina, Sanja Gavrić i Marijana Lipak iz UO Zaprešića, Đurđica Palikuća iz UO Vrbovec, Sanja Mladiček iz UO Ivanić-Grada, Alma Jatić Hasanbegović UO grada Zagreba i Jadranka Vuger iz UO Sesvete.

Priznanje „Mladi obrtnik“ za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini primili su Ivan Sušec iz UO Sveti Ivan Zelina, Nikola Vidaković i Mato Turić iz UO Vrbovec, Leon Kosanović iz UO Ivanić-Grad te Tomislav Jeffery Jemrić i Luka Marković iz UO grada Zagreba.

Priznanje „Najstariji obrt“ koje se dodjeljuje obrtniku za dugogodišnje uspješno poslovanje i očuvanje obrtničke tradicije te trajanje obrta preko 90 godina pripalo je Havziu Ametiu iz UO Jastrebarsko.

Priznanje "Obrtnik branitelj" dodjeljuje se obrtniku za uspješno poslovanje i iskazano domoljublje, ove godine je pripalo Mladenu Kovačić iz UO Sesvete.

Čestitamo svim nagrađenima!