Na svečanosti u gradskoj vijećnici  gradonačelnik Grada Zagreba, gosp.Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske Skupštine gosp. Joško Klisović uručili su Nagrade Grada Zagreba. Posebno nam je drago što je među nagrađenima bio i obrt Cerovečki koji ove godine slavi 110 godina svoga rada i postojanja.

Svečanosti dodjeljivanja nagrada nazočili su i predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i predsjednik Uruženja obrtnika grada Zagreba g. Antun Trojanar.  

Davne 1912. godine gospodin Mijo Cepanec je u Varaždinu u Dućanskoj ulici osnovao kišobranarski obrt „Cepanec”. Obrt se iz dana u dan sve više razvijao, a kako gospodin Cepanec nije imao djece, uzeo je svog nećaka Gabrijela Cerovečkog da izuči zanat kišobranara i nastavi posao. Budući da se radilo s iznimno kvalitetnim materijalima, sve je bilo ručni rad, a i moda s kišobranima se uvelike pratila, i potražnja je rasla.

Tako je gospodin Cepanec 1936. otvorio filijalu u Zagrebu u Ilici 19, gdje je Gabrijel Cerovečki nakon polaganja šegrtskog i majstorskog ispita postao poslovođom. Kao vrstan majstor, Gabrijel Cerovečki izradio je kišobrane za izložbu u Londonu 1936. gdje je osvojio prvu nagradu Zlatnu plaketu i Grand Prix Londona. Interes za ručno izrađene kišobrane pokazale su mnoge domaće i strane televizijske kuće: japanska, španjolska i grčka televizija, austrijski ORF… Iz Japana je nakon jedne prikazane emisije stigla narudžba za šestinske kišobrane. Zanimljivost vezana uz Japan je i ta da su prilikom posjeta japanske princeze Zagrebu za nju izradili repliku damskog suncobrana iz sredine 19. stoljeća koji je bio poklon od Grada Zagreba. Svoje kišobrane i suncobrane predstavljali su na izložbama u Njemačkoj (Frankfurt, München) i SAD-u (New York, Manhattan). Mnoge tvrtke, ministarstva, konzularna predstavništva, protokoli predsjednika, vlade, sabora i dr. također su prepoznali kvalitetu pa su tako mnogi visoki svjetski dužnosnici dobili kišobrane na dar, ponajviše prepoznatljive šestinske kišobrane.

U vrijeme sve većeg uvoza iz dalekoistočnih zemalja, proizvodi šestinski kišobrani, nameću se na tržištu, svojom kvalitetom. Od davne 1912., možemo reći da se ništa nije promijelo u proizvodnji i dalje se kišobrane rade ručno jedno boje i materijali su kvalitetniji i bolji nego što su nekad bili.

Čestitamo obitelji Cerovečki na ovoj hvalevrijednoj nagradi!