Sajam organizira zagrebačka Obrtnička komora uz potporu Grada, Županije, resornih ministarstava i Hrvatske obrtničke komore

Autoelektričar, klesar, krovopokrivač, pekar, dizajner, frizer i kozmetičar neka su od zanimanja koja se u praksi mogu vidjeti, a mnoga i isprobati, na Obrtničkom sajmu koji se još danas održava u petom paviljonu Velesajma. Osmo izdanje okupilo je 800 učenika iz 22 srednje strukovne i obrtničke škole iz metropole i Zagrebačke županije, a predstavlja se više od 80 zanimanja.

Deficit pekara i mesara

Rijeke osmaša jučer su se slijevale u paviljon, a najveća gužva stvarala se na štandu zagrebačke Elektrostrojarske obrtničke škole gdje buduća autoelektričarka Ruta Sabljić pokazuje dijelove automobila.

– Školu sam upisala iz čiste ljubavi prema automobilima, a na sajmu sam kako bih, među ostalim, pokazala da to nije isključivo muško zanimanje. Najčešće me pitaju gdje je motor, filtar zraka, gdje se toči antifriz, zanima ih sve o gumama i dijagnostici – kaže Ruta.

Budući srednjoškolci ondje imaju prilike vidjeti i što će raditi odluče li se za zanimanja urara, zlatara, automehatroničara, puškara, automehaničara, autolimara, elektromehaničara, elektroinstalatera te elektroničar-mehaničara, što su također smjerovi koji se mogu upisati u školi.

A kako izgleda posao kozmetičara posjetitelji mogu osjetiti i na svojoj koži, upuste li se u ruke učenica samoborske Srednje strukovne škole. Za depilaciju, tretmane lica, korekciju i farbanje obrva te šminkanje ondje su zadužene Sofia, Ena, Sara, Shaza, Mia, Stella, Maja, Lea, Alana i Antonija. Za to se zanimanje, kažu, interesiraju većinom žene.

– U cijeloj Hrvatskoj službeno ne postoji ni jedan muški kozmetičar. A po završetku naše škole čak 70 posto učenica ostane raditi u struci, no problem je što poslodavci traže iskustvo – ističe Kristina Grlić, stručna učiteljica.

Potencijalni bageristi u redovima su čekali ne bi li na štandu zagrebačke Škole za cestovni promet testirali preciznost te pokušali manevrirati bagerom i srušiti teniske loptice s poredanih cjepanica. Opojni mirisi pereca, kiflica i pletenica širili su se pak sa štanda Prehrambeno-tehnološke škole gdje budući pekari nastoje zainteresirati potencijalne kolege, no statistika, kažu, nije dobra.

 

IZVOR: Večernji list