U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije u Vrbovcu se 8. ožujka 2023. godine održao 6. Obrtnički forum Zagrebačke županije koji je okupio predstavnike resornih tijela javne uprave i samouprave, obrtnike i predstavnike srodnih suradnih tijela.

Forum je bio prilika da se rasprave brojne aktualne teme iz sektora obrtništva, prezentiraju i najave novosti i mogućnosti te da se daju naglasci na pozitivne trendove i izvedu zaključci o budućim koracima.

„Obrtništvo ima ključnu ulogu u našem gospodarstvu. Međutim, obrtnici diljem Hrvatske, pa i u Zagrebačkoj županiji, suočavaju se s brojnim problemima koji ugrožavaju njihov rad i daljnji razvoj. Nedostatak radne snage uzrokuje rast troškova poslovanja što negativno utječe na profitabilnost obrtnika. Dodatno, nedostaje kvalificiranih radnika. Danas su obrtničke struke tražene, svake godine sve se više povećava broj upisanih učenika u obrtničke škole. Kao zajednica se moramo usredotočiti na rješavanje aktualnih problema kako bi si osigurali uspješan i održivi razvoj obrtništva.", rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar. Istaknuo je kako Zagrebačka županija kroz razne mjere i poticaje svake godine podržava njihov rad te se nada da će se u budućnosti ona intenzivirati.

„Obrtnici su izuzetno važni za našu Županiju, od njih prihodujemo i mi kao županija i naše općine i gradovi, a te prihode ulažemo u daljnje funkcioniranje našeg sustava. Svake godine osiguravamo bespovratne potpore poduzetnicima za nabavu opreme, sufinanciramo kamatu na poduzetničke kredite, stipendijama potičemo učenike da biraju obrtnička zanimanja, a posljednji veliki projekt je Regionalni centar kompetentnosti koji se gradi u sklopu srednjih škola u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu iz kojeg će naši učenici izlaziti spremni za tržište rada“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije Damir Fašaić, istaknuvši kako je u ovoj godini poduzetnicima na raspolaganju milijun eura bespovratnih potpora, a za koje će se natječaji raspisivati početkom mjeseca travnja.

 Gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj iznimno je zadovoljan suradnjom s Obrtničkom komorom jer i sam grad ima mnogo obrtnika koji u njemu djeluju. „Drago mi je da se Forum održava po prvi puta u našem gradu te da ćemo danas mnogo toga naučiti. Iako smo mali grad, ponosni smo na svoje obrtnike. Do prije šest godina nismo imali niti jednu, a danas imamo deset mjera potpore za obrtnike koje ćemo nastaviti dalje provoditi i razvijati. Primjere dobre prakse pokušat ćemo preslikati u Vrbovcu u cilju bolje obrtničke budućnosti.“

„Iznimno mi je drago da možemo ustvrditi kako broj obrtnika u Vrbovcu svake godine raste. Otvaraju se i nove mogućnosti i obrtnici se prilagođavaju potrebama tržišta. Ipak, pokušavamo očuvati tradiciju. Današnja izazovna vremena uspjela su isprofilirati i osnažiti naše obrtnike. Biti obrtnik nije posao već životni poziv koji nema radno vrijeme“, naglasio je Zdravko Sohora, predsjednik Udruženja obrtnika grada Vrbovca. Dodao je kako potrebna posebna sinergija i zajednički interes obrtnika, poduzetnika i lokalne samouprave kao temelj dobrog poslovanja.

U sklopu programa, predstavile su se mogućnosti dodjele potpora za poduzetništvo i obrtništvo Zagrebačke županije te su se najavili planovi objave natječaja EU fondova za ovu godinu. Panelisti su raspravljali o pregledu poticajnih mjera za obrtništvo Zagrebačke županije, propisanim mjerama i potrebnim uvjetima za prelazak na čistu energiju u obrtništvu i uvod u pripremnu dokumentaciju za EU fondove.

Održana je prezentacija Industrije 4.0 – prilike i mogućnosti za poduzetnike i obrtnike te rasprava o centrima kompetencije Zagrebačke županije, organizaciji obrazovanja i vaučerima – novim prilikama za usavršavanje obrtnika.

Zaključak 6. Foruma je da će gradovi i Zagrebačka županija u okviru svojih ovlasti i mogućnosti podržati rješavanje aktualnih problema obrtništva u cilju stvaranja što povoljnijih uvjeta na tržištu te razmotriti mogućnosti većeg utjecaja i sudjelovanja obrtnika i poduzetnika u kreiranju gospodarskih kretanja.