Svi vozači moraju za sve zemlje – pa tako i za Italiju – imati sa sobom ispunjen obrazac pod nazivom Annex 3: to je dokaz o poslovnom svojstvu ulaska u zemlju.

Možete ga preuzeti OVDJE odnosno na hrvatskom OVDJE.

Prijevoznici su svakako obvezni i dalje popunjavati obrazac u kojem prijavljuju datum i po prilici vrijeme ulaska i izlaska na granični prijelaz u Italiji, te navode razloge dolaska.

Obrazac možete preuzeti OVDJE  ili na engleskom OVDJE.

Ovdje možete vidjeti "prijevod" formulara, kao pomoć kod ispunjavanja (Udruženje prijevoznika Zagreb):OVDJE.

 

Međutim, prema informacijama talijanskog ministarstva vanjskih poslova određene kategorije vozača imaju i dodatnu obvezu.

1. Vozači koji su iz : Bugarske, Rumunjske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije a ulaze u Italiju iz Bugarske i Rumunjske (ili su po putu tranzitirali Bugarsku ili Rumunjsku) imaju dodatnu obvezu:

-        ako im je destinacija Italija, smiju ostati u zemlji maksimalno 120 sati, te moraju ispuniti obrazac prijave i poslati ga e-mailom nadležnim zdravstvenim službama

-        ako im je destinacija neka druga zemlja, tada smiju ostati u Italiji maksimalno 36 sati, te moraju ispuniti obrazac prijave i poslati ga e-mailom nadležnim zdravstvenim službama.

2. Svi vozači koji su u  proteklih 14 dana bili u navedenoj zemlji ili istu tranzitirali: Hrvatska, Grčka, Malta, Španjolska moraju ispuniti sljedeće obveze:

- ispuniti obrazac prijave prije ulaska u Italiju i isti poslati e-mailom nadležnim zdravstvenim službama

- smiju ostati na teritoriju Italije 120 sati (36 sati ako tranzitiraju).

Niže je NOVI obrazac prijave,  upute za popunjavanje,  NOVA lista sa kontaktima zdravstvenih službi kojima se mora poslati e-mail. Ukoliko su vam vozači već na putu, ispunite i pošaljite im te izjave - kao što ste i radili na proljeće kada je bila slična obveza.

Obraza prijave možete preuzeti ovdje, a ovdje su upute za ispunjavanje OVDJE.

Kontakti su na ovom linku OVDJE.