Za upis učenika u jednu zagrebačku obrtničku školu, s ukupno 144 mjesta, prijavila su se čak 853 kandidata

Anto Vidović, dugogodišnji ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Novom Zagrebu, ne pamti da je ikada u ljetnom roku imao popunjenu upisnu kvotu. Za upis učenika u prvi razred 15 trogodišnjih obrtničkih programa, s ukupno 144 mjesta, prijavila su se čak 853 kandidata. Ravnatelj je prvo mislio da je riječ o pogrešci u sustavu, a potom se danima zadržao u osjećaju pozitivnog šoka - da četvero učenika na kraju nije odustalo od upisa, škola prvi put od svog osnutka 1991. godine ne bi imala jesenski rok. Za usporedbu, niz godina škola je upisivala 70-ak učenika. Riječ je o dobro poznatom i dugogodišnjem trendu slabog interesa za upis u obrtnička zanimanja zbog preferencije učenika i njihovih roditelja prema gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama. Međutim, trend se ipak lagano mijenja. Najveći interes ove sezone Obrtnička škola ima za instalatere grijanja i klimatizacije. Za 18 upisnih mjesta prijavilo se više od 100 kandidata, od kojih je za 50-ak to bio prvi izbor, kaže ravnatelj. Slično je s keramičarima.

Promidžba zanimanja

Dogodio im se još jedan presedan: prvi su put u program autolakirera upisali djevojku. U toj su školi djevojke rijetke, ove ih se godine upisalo desetak, većinom u program staklara i pismoslikara, no ima i budućih fasaderki i dimnjačarki. Upravo njihovim upisom u školi su se dosjetili nove ideje za promidžbu strukovnih zanimanja. Naime, u jednoj od televizijskih reklama učenica ove škole, koja se obrazuje u programu rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima - kolokvijalno, bagerist - otvara mnogima omiljeno piće uz pomoć bagera.

- To je naša cura, bageristica, a iduću kampanju temeljit ćemo na našoj autolakirerki - planira ravnatelj. Porast interesa za obrtnička zanimanja i u nizu drugih škola potvrđuju podaci iz upisne baze Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ovogodišnjem ljetnom roku upisalo se gotovo 400 učenika više nego u oba lanjska roka, ljetnom i jesenskom. Lani se, naime, u oba roka upisao 9321 učenik, a sada u ljetnom njih 9710. Prema usporednoj upisnoj listi ovogodišnjeg ljetnog i oba lanjska roka koju nam je dostavilo Ministarstvo, od 100 trogodišnjih zanimanja, njih 58 bilježi rast, a devet programa upisalo je ovoga ljeta jednak broj učenika kao i lani na oba roka.

Najveći je porast broja upisanih u programu kuhar, koji je u ljetnom roku upisao 61 učenik više nego u oba lanjska, pa ih je ukupno upisanih sada 1174. Slijede automehatroničari kojih je na ljetnom roku 47 više nego u oba lanjska. Škole su ih upisale 392. Raste broj i u programu CNC operatera - 71 više nego u lanjska oba roka (ukupno je prvi razred upisalo njih 618), a bilježi se i rast broja u upisu konobara jer je pravo upisa u ljetnom roku ostvario ukupno 521 učenik, 61 više nego u oba lanjska roka. Rast broja bilježe i stolari, keramičari-oblagači, slastičari, pa i pekari, podopokrivači, stolari, željeznički prometni radnici, zidari, vrtlari, ponešto vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, fasaderi, pa i - dimnjačari. Slabo je i dalje s upisima u programe poput mljekara, brodograditelja i klesara.

Pozitivno mišljenje

Jedan od razloga većeg interesa učenika za upis u obrtničke programe ravnatelj Anto Vidović vidi u minulim potresima.

- Moguće je da su posljedice potresa napravile pomak u razmišljanju roditelja u smislu stvaranja pozitivnog mišljenja o graditeljskoj struci. Kada vam strada kuća, a potraga za majstorima postane nemoguća misija, tada se možda i o školi počne drukčije razmišljati. U smislu, ‘sine, možda ipak nisi za visoku školu, ali ima i zanata‘. S druge strane, poslodavci nude praksu našim učenicima gdje ih nauče onome što im treba i dobivaju gotovog majstora koji ostaje kod njih - kaže Vidović čijih je troje učenika ove godine osvojilo tri zlata i broncu na državnom natjecanju WorldSkills u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje.

Upravo to veliko natjecanje ima za cilj promociju strukovnih zanimanja. Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, napominje kako od 2018. aktivno rade na promociji strukovnog obrazovanja kojom pokušavaju povećati vidljivost.

- Stvari ne idu preko noći. Ukazujemo na činjenicu da strukovno obrazovanje daje više prilika, da poznavanje vještina daje prilike za profesionalni razvoj, ali na kraju i dobar život i dobru zaradu. Mislim da smo natjecanjem WorldSkills, koje je okupilo više tisuća osnovaca, pridonijeli popularizaciji, no jasno je da je pomake nemoguće postići u kratkom roku - ističe Živčić.

Škole moraju usklađivati upise s potrebama gospodarstva

U Ministarstvu obrazovanja podsjećaju kako su ove godine donesene izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju, koje propisuju obvezu srednjim školama i njihovim osnivačima da upis učenika usklađuju s potrebama gospodarstva i slobodnim mjestima za provedbu učenja temeljenog na radu.

Usporedbom lanjskih i ovogodišnjih upisa vidljivo je sljedeće: u 2021. u suficitarnim programima ekonomist, komercijalist, poslovni tajnik, upravni referent i hotelijersko-turistički tehničar ukupna upisna kvota bila je 5916 mjesta, a upisano je ukupno 5137 učenika. U istim je programima u 2022. godini upisna kvota smanjena na 5303 slobodna mjesta, a upisano je ukupno 4815 učenika, dakle 322 učenika manje, što je 13 razrednih odjela manje na bazi 24 učenika u suficitarnim četverogodišnjim strukovnim programima obrazovanja.

U gimnazijskim programima obrazovanja u 2021. bilo je 11.871 upisno mjesto, a upisano je 10.823 učenika, dok je u 2022. kvota uvećana na 12.164 mjesta, a upisano je 11.076 učenika.

Što se tiče trogodišnjih strukovnih programa obrazovanja, koji su uglavnom deficitarni, u Ministarstvu potvrđuju da je ukupna upisna kvota u laganom porastu pa je 2021. planirano 11.660 mjesta, a upisan je 9321 učenik, dok je u 2022. kvota uvećana na 11.696 mjesta, a upisano je 9710 učenika. Pritom se povećanje od 389 učenika odnosi na ljetni upisni rok te još preostaju jesenski i naknadni upisni rok.

Nakon ljetnog upisnog roka ostalo je neupisano 1118 učenika, a slobodnih mjesta za jesenski rok ima 6594. U trogodišnjim programima obrazovanja ostalo je 1685 slobodnih mjesta, zbog čega se očekuje još veći porast broja učenika u tim programima obrazovanja.

Raste interes za obrtnička zanimanja

400 učenika više nego u oba lanjska roka, ljetnom i jesenskom, upisalo se sada u ljetnom roku

10 djevojaka upisalo je Obrtničku i industrijsku graditeljsku školu, većinom za program staklara i pismoslikara, no ima i budućih fasaderki

1174 učenika upisala su se u program za kuhara, što je 61 učenik više nego u oba lanjska roka

IZVOR: jutarnji.hr