Predstavnici Obrtničke komore i 9 učenika strukovnih škola sudjelovali su na 2. sastanku partnera u Frankfurtu. Sukladno predviđenom programu, prvi dan je održana sastanak svih sudionika te su razmatrane dosadašnje aktivnosti i prezentiran je film o sastanku u Istanbulu.

Partner Kroatische Wirtschaftsvereinigung e.V. je osigurao prezentaciju obrazovnog programa u Njemačkoj s naglaskom na obrtnička zanimanja, a učenici su se najviše zainteresirali za program naukovanja i plaćanje za vrijeme praktičnog rada. Doznali su da su upravo zanimanja za koja se učenici sudionici projekta školuju najtraženija u Njemačkoj: automehatroničar i frizer.

Prezentiran je portal „Qualiboxx“- platforma za učenje na daljinu u kojoj sudjeluju ustanove za obrazovanje sa svim relevantnim podacima i materijalima za nastavu. To je interaktivna stranica u koju su uključene škole diljem Njemačke.

Sudionici su posjetili Obrazovne centre u Frankfurtu i Weiterstadtu gdje su vidjeli kako naučnici provode praksu za zanimanja: automehaničar, automehatroničar, autolimar, autolelektričar, tesar, zidar, stolar, kvoropokrivač, frizer, zubni tehničar. Učenici su se oduševili što učenici za završni rad predstavljaju svoje vlastite proizvode – jedan mladić je predstavio motor za kojeg je izradio sve dijelove. Naši učenici su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima te su stekli nova poznanstva i prijateljstva s njemačkim učenicima. Djevojke su na poklon dobile izrezbarena srca od kamena koja služe za pokrivanje krovova.

Na završnom sastanku izvršena je evaluacija 2. susreta partnera, dogovorene sljedeće aktivnosti iz projekta, te je 3. susret partnera dogovoren u Zagrebu od 17. do 21. lipnja 2012. godine.

Svi sudionici dobili su certifikate o sudjelovanju, a Kroatische Wirtschaftsvereinigung e.V. osigurao je za sve zemlje priručnik Glosar stručnih pojmova i strukovne obuke (opća školska naobrazba, agencija za rad, poslodavac s ovlaštenjem za prijem naučnika na strukovnu obuku, stručni učitelj, Pravilnik o osposobljenosti stručnih učitelja, pomoć strukovnim učenicima tijekom strukovne obuke, obučavajuće poduzeće, ugovor o strukovnoj obuci, strukovni učenik, pravilnik o strukovnoj obuci, zakon o strukovnom obrazovanju, strukovna škola, obrazovne mjere pripreme za strukovnu obuku, razgovor i procjena strukovnog učenika, dvojni sistem strukovne obuke, selekcijski postupak, akcijska kompetencija, zanat/majstorski ispit, zanatska komora, mladi, troškovi i koristi strukovnog obučavanja, otkaz, učenje, mjesta učenja, radna praksa, ispit, strukovna obuka u vanjskim centrima, svjedodžba, nadležna tijela).

U Njemačkoj se uz certifikate dobiva i dodatak (Certificate Supplement) koji detaljnije informira o sektorskim znanjima i vještinama, koji izdaje Obrtnička komora, nacionalnu i međunarodnu razinu certifikata, sljedeća viša razina obrazovanja. Partner je osigurao primjerke za neka zanimanja.

Također, za sve sudionike bio je organiziran razgled grada i vožnja najstarijim tramvajem u Europi, te prehrana koja je prezentirala tradiciju i običaje Njemačke u području gastronomije.