Strast prema auto struci doprinjeli su vrijednoj razmjeni ideja i iskustava na Kongresu Hrvatske Udruge auto struke koji je bio koristan i inspirativan. Stečena su nova znanja, novi kontakti, sve začinjeno druženjima koji će obogatiti profesionalni razvoj auto struke. 

Bilo  je preko 200 kolega iz auto struke iz svih dijelova Hrvatske, a sve ih veže ista stvar, a to je auto struka te bolji položaj iste.  Evidentno je da samo povezivanjem i udruživanjem postoje  neke šanse promijeniti sustav na bolje! U radu konferencije sudjelovali su i gosti iz bratskih udruga Slovenije i Srbije

Predsjednik H.U.A.S. g. Đureta pozvao je da se svi djelatnici ovog zanimanja učlane u HUAS i naglasio rad koji stoji iza njega. 

Hrvatska udruga auto struke ne želi ništa drugo nego dovesti u red tamne zone biznisa koja generiraju niz nezakonitosti i nepravilnosti. Potiče se sivu zonu i fušeraj koji bolno djeluje na ekologiju i naše prirodno okruženje. Jednako tako i monopolistički položaj osiguravatelja te nametanje niskih satnica, kao i brojne nagodbe…, uzrokuju pravi nered na tržištu. Žele učiniti sve da to se takvo stanje u najskorije vrijeme riješi, a sve u skladu s europskom zakonskom legistativom.

To su uglavnom bile i najvažnije teme o kojima se razgovaralo na 2. međunarodnoj konferenciji HUAS-a održanoj 20. studenoga u Kongresnom centru Hotela Antunović. Jednako  govorilo se o postignućima te glavnim ciljevima u 2024. godini. 

Naglasili su kako su u 2023. dokinuli poražavajuće niske satnice koju su monopolistički određivali osiguravatelji od samo 13 eura i na nekoliko puta više, a zajedno s Ministarstvom financija radili su na donošenju novog Zakona o obaveznom auto osiguranju. Brojna osiguranja našla su zajednički jezik sa servisima i napredak je evidentan. Osiguranja smo stisnuli i brojnim tužbama koje za svoje članove gratis radi odvjetnički ured HUAS-a koji su do sada pokenuli više od 500 tužbi protiv osiguravatelja, do sada niti jednu nisu izgubili. 

Jednako zagovaraju pravilo da se za oštećenika osigura zamjensko vozilo, koje se kod nas u osiguranjima ne daju. U Sloveniji je sasvim druga priča, zamjensko vozilo posve je normalno i osigurava se potrošaču tijekom popravka. O tome je govorio na konferenciji Primož Krapenc, odvjetnik iz Ljubljane. Nešto što je bilo uobičajeno i u bivšoj državi danas to korisnicima osnovnog auto osiguranja nije omogućeno.

U sljedećoj, 2024. godini, fokus će biti na radu na posve novom Zakonu o zbrinjavanju otpadnih motornih ulja i drugih materijala iz auto industrije i to sve u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštiti okoliša.