Toplinski stres predstavlja rizik za radnike kako na zatvorenom tako i u otvorenom prostoru u svim djelatnostima i sektorima. Njegova ozbiljnost ovisi o lokaciji rada, ali i o individualnim karakteristikama kao što su dob, zdravlje, socioekonomski status pa čak i spol. To se mora uzeti u obzir u mjerama usmjerenima na rješavanje i ublažavanje rizika rada na toplini. Radnici obavljaju poslove na kojima se radi na visokim temperaturama unatoč primjeni svih pravila zaštite na radu poput poslova kuhara, pekara, poštara, građevinskih radnika, poslova u ljevaonicama i slično. Zbog specifičnosti radnog procesa na tim poslovima radnici će morati obavljati svoje poslove unatoč visokim temperaturama, ali je poslodavac obvezan u tim situacijama držati se propisanih smjernica kod rada u uvjetima visokih temperatura. 

U cilju očuvanja zdravlja, radne sposobnosti i optimalne učinkovitosti radnika prilikom izloženosti visokim temperaturama te kako bismo poslodavcima olakšali primjenu propisanih mjera objavili smo smjernice za rad na vrućinama koje je izradila Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU OSHA), a koje se nalaze na sljedećoj poveznici:

SMJERNICE ZA RAD NA VRUĆINI | MROSP - Unapređivanje zaštite na radu (mrms.hr)

Smjernice možete preuzeti iz priloga.

 

IZVOR: Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, obitelji, mirovinskog sustava i socijalne politike Republike Hrvatske

PrilogVeličina
PDF icon Smjernice za rad na vrućini.pdf2.55 MB