Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uručio je 03.03.2016. godine  u gradskoj palači Dverce 43 ugovora o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine te 78 ugovora učenicima prvih razreda srednjih strukovnih škola Grada Zagreba koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.

Kako bi se stimulirao upis učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja, za zanimanja u obrtništvu, koja su istodobno vrlo tražena na tržištu rada, Grad Zagreb je dodijelio Stipendiju Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. U prvom razredu Stipendija iznosi 1.000 kuna mjesečno, u drugom 1.300 kuna a u trećem 1.600 kuna mjesečno.

„Grad Zagreb želi sačuvati tradicionalni obrt i zanatstvo, kao i poticati djecu da se što više obrazuju, a najbolji stimulans za to bit će povećanje stipendija“, rekao je gradonačelnik Bandić najavivši da će predložiti Skupštini povećanje stipendija za 30 posto, za školsku godinu 2016./17. „jer svaka kuna uložena u obrazovanje naše djece će se peterostruko vratiti.“

 Pri tome treba istaknuti nastojanja Grada Zagreba, kao središta razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, da u kontinuitetu raznovrsnim programima usmjerava mlade ljude na upis u strukovne programe obrazovanja za kojima postoji povećana potražnja na području Grada te dobra perspektiva za zapošljavanje i ekonomsku sigurnost.

Na svečanoj dodjeli bili su i predstavnici Udruženja obrtnika Grada Zagreba,potpredsjednici Ivica Zanetti i Tosip Tržec , tajnik Boris Trupec i Milena Kunčić, član Povjerenstva za dodjelu stipendija.

Tijekom dosadašnjih 13 godina primjene Odluke, Grad Zagreb stipendirao je ukupno 1.347 učenika u 39 različitih deficitarnih programa obrazovanja.

Lista deficitarnih zanimanja Grada Zagreba za školsku godinu 2015./2016.

 1. armirač
 2. alatničar
 3. bravar
 4. elektroinstalater
 5. fasader
 6. krojač
 7. krovopokrivač i izolater
 8. limar
 9. mesar
 10. plinoinstalater
 11. staklar
 12. stolar
 13. strojobravar
 14. tapetar
 15. tesar
 16. tokar
 17. zidar