Pedesetu obljetnicu u svibnju je proslavilo Udruženje obrtnika Jastrebarsko koje okuplja oko 630 obrtnika s područja Jastrebarskog i susjednih općina: Klinča Sela, Pisarovine, Krašića i Žumberka.

O povijesti i radu Udruženja u proteklih  50 godina snimljen je i prigodni film koji je prikazan na samom početku svečane sjednice.

„Kada govorimo o 50. godina, ta brojka asocira nas na osobu, koja je kroz svojih 50. godina prolazila kroz mnoge probleme, od rekli bismo, dječjih bolesti i na kraju stasala u jednu stabilnu osobu u najboljim godinama. Upravo sve to prolazilo je i naše Udruženje, stoga ovom prilikom na poseban način zahvalio bi se ovdje prisutnima, našim osnivačima, koji su još tada shvatili da obrtnici udruživanjem, zajedničkim radom i nastupom mogu pridonijeti boljitku rada svojih obrtnika i olakšati njihovo poslovanje“, naglasio je na svečanoj sjednici predsjednik Stipe Bučar.

U svom govoru Bučar se osvrnuo i na prijedlog novog Zakona o obrtu "Svi mi koji danas radimo u našem Udruženju, ponosni smo na proteklih 50 godina i slobodno mogu reći da je Udruženje obrtnika Jastrebarsko među aktivnijim Udruženjima u Obrtničkoj komori Zagreb, što pokazuje svojim rezultatima i aktivnostima koje provodimo. Stoga se ovom prilikom zahvaljujem svim onima koji su svojim radom i aktivnošću proteklih godina u tijelima Udruženja pridonijeli razvoju obrtništva. Moram ovom prilikom nešto reći što me posebno tišti zadnjih nekoliko mjeseci. Kada sam se prije 16. godina prihvatio dužnosti predsjednika Udruženja, tada mi je jedan od osnivača, a potom i prvi predsjednik Udruženja i naš počasni član pokojni Ivan Puhar rekao: "Stipe čuvaj ovo Udruženje i vodi brigu o našim obrtnicima". Shvatio sam to ozbiljno i zajedno sa svojim kolegama radili smo na uređenju doma kao i okupljanju obrtnika oko našeg Udruženja u svim segmentima. No, prošle godine svima nama dolazi prijedlog novog Zakona o obrtu, gdje je predviđeno da se pojedina Udruženja ukidaju ili spajaju u velika, novo osnovana Udruženja, a sva imovina koju su obrtnici godinama stvarali, ne samo doprinosom, nego i vlastitim radom pripala bi novoosnovanom Udruženju. Naravno da to nismo mogli prihvatiti i naš Upravni odbor zauzeo je čvrsti stav, gdje smo rekli da su Udruženja temelj obrtništva, a imovina da pripada sredini gdje se nalazi i onima koji su je stvarali,  a to su svi naši obrtnici. Naše mišljenje dijele mnoga druga Udruženja koja su kao i mi burno reagirala i hvala Bogu Zakon je sada u mirovanju, a nadamo se da će oni koji donose Zakon uvidjeti da su Udruženja temelj svega i da će kao takva ostati i nastaviti sa radom", rekao je među ostalim Stipe Bučar.

Pola stoljeća rada i djelovanja Udruženja obrtnicima su čestitali: gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, izaslanik predsjednika Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić i u ime Zagrebačke županije Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove Europske unije.

Obljetnica je obilježena trodnevnim događanjima koja su započela u petak, 20. svibnja otvorenjem izložbe tradicionalnog obrtništva u Žitnici u perivoju Erdödy, a nakon toga i svečanom sjednicom na kojoj su bila dodijeljena priznanja i zahvalnice dugogodišnjim obrtnicima, suradnicima, partnerima i institucijama koji su podupirali i unaprijedili rad Udruženja proteklih desetljeća.

Ljubitelji starina mogli su od petka, 20. svibnja razgledati predmete, strojeve, dokumente, fotografije i ostale izloške i eksponate koji svjedoče o dugoj i bogatoj tradiciji obrtništva na širem jaskanskom području. Izložba je bila otvorena tjedan dana, od 20. svibnja do 27. svibnja, a posjetili su je i razgledali učenici obrtničko-strojarskih zanimanja Srednje škole Jastrebarsko.

U subotu, 21. svibnja ispred Žitnice održao se dvodnevni Obrtnički sajam s bogatom i raznolikom ponudom prehrambenih, uporabnih i ukrasnih predmeta, koji je bio obogaćen dodatnim zabavnim i edukativnim sadržajima i Sajam cvijeća „Cvjetna Jaska“.

U tom periodu bio je ponuđen i šarolik glazbeni program: od nastupa učenika Glazbene škole Jastrebarsko, Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Gospodara tambura, glazbenog sastava The Kazetofon, pa do nastupa Baletnog studija Jastrebarsko i Svetojanskih mažoretkinja. Za najmlađe je također bio osiguran zabavan i sadržajan program, a nije izostala ni ugostiteljska ponuda koja je obuhvatila popularne gastronomske trendove ali i tradicionalne slastice poput štrudli,  kremšnita i jaskanskog sladoleda.