St. Barthelemy D'Anjou, 05.-09.10.2014

Obrtničko učilište sudjelovalo je s tri i Udruženje obrtnika grada Zagreba s 4 predstavnika.

Smještaj je organiziran u centru Angersa, u hotelu „Appart'City gdje su pri samom dolasku domaćini pružili partnerima toplu i ugodnu dobrodošlicu. Tijekom idućih nekoliko dana pokazali su veliko gostoprimstvo, ljubaznost, volju i trud da sastanak prođe u ugodnom, prijateljski nastrojenom ozračju s naglaskom na izvođenje planiranih radnih aktivnosti. Aktivnosti su organizirane na način da je svaki dan projektnog sastanka protekao po točno određenom planu koji je bio podijeljen na prijepodne tokom kojega su se aktivnosti izvodile u ustanovi „Les Terres Rouges“ gdje su prikazivane različite metode i tehnike građevinarstva. Poslijepodne je bilo ispunjeno različitim zanimljivim sadržajima te zajedničkom večerom svih sudionika.

Nedjelja, 05.10.2014.

Dolazak u Angers u večernjim satima ostavio je prostora za večeru dobrodošlice i upoznavanja organiziranu od strane domaćina u obližnjem restoranu. Susretu su prisustvovali svi sudionici projektni partneri i učenici koji su se međusobno predstavili i upoznali. Nakon večere ostalo je vremena za kratku šetnju i upoznavanje grada.

Ponedjeljak, 06.10.2014.

Prvi dan okupljeni partneri i učenici krenuli su u „Les Terres Rouges“ gdje se odvijala većina aktivnosti, svakodnevno od 09:00-16:00. Projektni su partneri upoznali rad ustanove „Les Terres Rouges“ koja se bavi obrazovanjem djece s poteškoćama u učenju od 11-14 godina i strukovnim srednjoškolskim obrazovanjem za djecu od 16-18 godina. Uz uvodne riječi ravnateljice škole gđe Burr, naveden je i raspored aktivnosti koje su se odvijale u četiri različite radionice gdje su sudionici bili podijeljeni po grupama; soboslikarstvo i dekoriranje, drvodjelstvo, obrada metala i građevinarstvo te gradnja kuće od slame kao jedinstvenog načina ECO gradnje.

Nakon uvodnog govora i kratkog predstavljanja svakog partnera zasebno, sudionici su podijeljeni u grupe te poslani u različite radionice gdje upoznavali tradicionalne načine francuske gradnje. Prije početka aktivnosti, domaćini su napravili kratki obilazak škole kako bi sudionicima predočili svoje prostorije i kapacitete.

Prva radionica na kojoj su predstavnici Obrtničkog učilišta sudjelovali bila je na temu obrade drva gdje su nas podučavali o načinu izrade i stabilizacije drvenih okvira nakon čega je uslijedila radionica na temu soboslikarstva i dekoriranja, gdje su prikazani različiti načini izrade zidnih boja od prirodnih materijala.

Predvečer domaćini su organizirali socijalno-kulturološku večer upoznavanja sa nekim od francuskih tradicionalnih jela te boljeg upoznavanja partnera.

Utorak, 07.10.2014.

Prema istom rasporedu, ujutro se krenulo prema školi gdje su svi sudionici sudjelovali u aktivnostima na različitim radionicama, ovisno o tome na kojem području su radili dan prije. Tako su predstavnici Obrtničkog učilišta sudjelovali u gradnji male kuće od slame koja se nalazi u dvorištu škole kao predložak za buduće „pametne“ gradnje, no i kao dokaz da je takva kuća stabilna i čvrsta te toplinski izvrsno izolirana. Tokom gradnje, korak po korak smo upoznati s nužnim materijalima i načinima izrade takve kuće. Nakon završetka radionica, domaćini su sve sudionike poveli u razgledavanje „sela pod zemljom“-„Troglodoytes caves in Louressee Meiner“ te obilazak nastanjene moderne slamnate kuće gdje su sudionici sastanka dobili priliku iz prve ruke saznati o prednostima takvog načina izrade kuće, kao što su financijski, ekološki i drugi.

Sastanak koordinatora održan je na kraju aktivnosti te su raspodijeljene obveze, dogovorene procedure oko održavanja web stranice koja je otvorena za javnost i potvrđeni termini sastanaka u Grčkoj, 08.-12.03.2015. te u Finskoj 02.-07.05.2015. godine gdje će biti i završna konferencija projekta.

Razmatrajući mogućnosti daljnje suradnje dogovoreno je da će partner iz Francuske otvoriti projekt na E-twinning platformi, a detalji će se razmatrati na sastanku u Grčkoj.