U razdoblju 05.-09.05.2013. godine u Litvi je održan 6. sastanak partnera u projektu „Europeek“.

Sastanak sudionika bio je Vilniusu, gdje je domaćin organizirao kratki razgled grada uz vodiča koji nam je pružio informacije o bogatoj kulturnoj tradiciji ovoga grada i gospodarskim pokazateljima. U Vilniusu je bilo vrlo živo jer se grad uređuje i sprema za predsjedavanje Europskom unijom od 01. srpnja.

Ugostiteljsko-turistička škola, domaćin je na putu do Klaipede osigurala posjet nekadašnjoj prijestolnici, gradu-utvrdi Trakai koji se smjestio na jednom od otočića živopisnog prostora okruženog sa 6 jezera. Ovdje smo se upoznali s poviješću i utjecajima različitih naroda i kultura koje su se uklopile i u današnji život u Litvi, a sam Trakai je jedna od turističkih destinacija koja pridonosi razvoju Litve.

Klaipeda je grad na Baltičkom moru orijentiran na brodogradnju, servis brodova, turističke djelatnosti i proizvodnju hrane s cca 230.000 stanovnika.

Kako je i predviđeno projektim aktivnostima u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Klaipedi ravnatelj i nastavnici upoznali su nas s obrazovnim programima, prostorima kojima raspolažu, praktikumima, restoranom otvorenog tipa te domom za smještaj učenika i nastavnika.

Ovoj školi gravitiraju učenici iz cijele sjeverne regije. Škola je dobila sredstva od EU za razvoj te je u završnoj fazi izgradnja novog krila u kojem će biti smješteni praktikumi opremljeni najnovijim tehnologijama.

Partneri su prezentirali svoje aktivnosti u razdoblju između dva sastanka vezane uz promociju strukovnih zanimanja.

Po jedan predstavnik svake zemlje partnera sudjelovao je u izradi europskog kolača s učenicima koji se obrazuju za zanimanje slastičar, uz stručno vodstvo nastavnika praktične nastave, dok su ostali aktivno sudjelovali na satu engleskog jezika.

Posjetili smo i Školu za usluge i tekstil u Klaipedi gdje nam je ravnateljica sa suradnicima pokazala dograđenu i obnovljenu zgradu škole, koje su financirane sredstvima EU. Još se očekuje montiranje najsuvremenije opreme. Imali smo priliku vidjeti i stručno usavršavanje odraslih namijenjeno frizerima, koje je organizirala tvrtka koja proizvodi frizerske materijale.

Škola sudjeluje u projektima Cjeloživotnog učenja te smo razmijenili iskustva i dogovorili moguću daljnju suradnju s komorskim sustavom, Obrtničkim učilištem i našim strukovnim školama.

Učenici su organizirali modnu reviju za sudionike projekta u kojoj su prikazali svoje nagrađene radove.

Posjetili smo i najstariju tvornicu proizvodnje piva u Litvi gdje nam je glavna tehnologinja pokazala sve faze proizvodnje piva te zahtjeve kojima proizvod mora udovoljavati da bi kvalitativno bio konkurentan.

Po povratku u Ugostiteljsko-turističku školu prezentirani su kolači, koje su učenici u međuvremnu ispekli i koje smo nakon ručka degustirali.

Učenici su sudionicima projekta priredili koncert na kojem su pokazali svoje aktivnosti kojima se bave nakon nastave uz stručno vodstvo nastavnika glazbe, plesa, tjelesnog: pjevanje, folklor, klasični plesovi, aerobik, kao i zbor nastavnika koji se natječe na državnim natjecanjima.

U završnom dijelu sastanka podijelili smo zadaće među partnerima koje je potrebno izvršiti za završnu konferenciju u Zagrebu te materijale koje je potrebno dostaviti u Litvu za izradu kataloga projekta. Evaluacija sastanka izvršena je usmeno te je zaključeno da je sastanak organiziran prema programu, da su izvršene sve aktivnosti predviđene projektom te smo se zahvalili učenicima, nastavnicima i ravnatelju na iskazanom trudu da nam što bolje prezentiraju svoju školu.

U poslijepodnevnim satima razgledali smo povijesnu jezgru Klaipede, obišli centar grada i s našim domaćinima proveli ugodnu večer.

Zadaci do završne konferencije 09.-12.06. u Zagrebu:

  • Koordinator OKZ će poslati praktične informacije za sudionike dva tjedna sastanka
  • Koordinator OKZ će poslati pozivno pismo partneru u Istanbul kako bi pravovremeno dobili vize za ulazak u Hrvatsk
  • OKZ će organizirati smještaj za sudionike
  • Partner iz Turske će staviti materijale na web stranicu
  • Svi partneri dostavit će fotografije da se stave na facebook
  • Svi partneri dostavit će materijale za izradu kataloga strukturirane prema dogovoru u Litvi