Na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su bili prisutni gradonačelnik Milan Bandić, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienefield, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dr. Zvonimir Šostar, dr. Vjekoslav Jeleč pročelnik ureda za zdravstvo Grada Zagreba,   predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Gradonačelnik je najavio ovogodišnji Advent, koji će biti potpuno prilagođen epidemiološkim mjerama. "Zabliještit će svih 17 gradskih četvrti. To je ideja naših ugostitelja. Organizirat ćemo ono što možemo. Ovo je vrijeme preživljavanja. Doći će bolje vrijeme. Osim dvadesetak obrtnika, u gradu nitko neće imati kućicu." - rekao je Bandić.

Ove godine na zagrebačkom adventu će jedine kućice biti naših obrtnika i njihovih proizvoda. Ugostitelji će moći ispred svojih lokala postavljati ugostiteljska mjesta koja trebaju biti ograđena, na taj način svaki ugostitelj koji to želi će imati svoj pravi mali adventski kutak. "U tom smo smislu osmislili slogan ‘Advent u Zagrebu, osjetite svjetlost’. Ono što smo zadržali su brojni projekti koji će se povezati s kulturom. Imat ćemo brojna događanja, kulturna, deset različitih festivala glazba te jedan projekt pod nazivom ‘Svjetlost Zagreba’ za koji pozivamo Zagrepčane i Zagrepčanke da okite svoje prozore" - rekla je Martina Bienenfeld direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dr. Zvonimir Šostar kazao je da je većina zaraženih asimptomatska. "Situacija je više nego ozbiljna. U Zagrebu imamo više od 3000 aktivnih slučajeva. Nije baš vrh sante leda, ali nije ni tako daleko. Znamo da je 90 posto onih koji nose virus asimptomatsko. Zato je gradonačelnik za sljedeći tjedan najavio nove mjere. Moramo naći balans između zdravlja i gospodarstva. Neće sve biti u onom obliku kako pamtimo, no napravit ćemo sve kako bi epidemiološke mjere bile provedene", rekao je Šostar.

Dok je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar rekao da je izuzetno važno što će obrtnici i ove godine biti dio Adventa.

- Mi moramo preživjeti. Nadam se da ćemo s ovim Adventom vidjeti svjetlo u novu budućnost! - poručio je.

 

Foto: CROPIX/Davor Pongracic