Na svom godišnjem forumu zabrebački su ugostitelji iznijeli nekoliko zahtjeva – niži PDV u ugostiteljstvu, jeftiniji plin, sudjelovanje u radnim skupinama koji donose odluke o kojima ugostitelji ovise, ali i ukidanje obveze vođenja robno-materijalnog knjigovodstva.

Prema Gradu Zagrebu uputili su nekoliko zaključaka pa tako uz ostalo traže uključivanje predstavnika ugostitelja u radnu skupinu za upravljanje javnim površinama u gospodarske svrhe, kao i u sva druga pitanja važna za poslovanje zagrebačkih ugostitelja.

Traže da Grad razmotri primjedbe koje će udruga ugostitelja dostaviti u savjetovanju s javnošću na prijedlog poskupljenja parkirališnih mjesta za postavljanje otvorenih terasa, ali i izradu strategije oporavka i razvoja turizma Zagreba, koja će uz ostalo predvidjeti dinamiku izmjena okvira poslovanja u sektoru, uz uključivanje i predstavnika ugostitelja.

Na primjedbu gradonačelnik Tomašević je odmah reagirao te naveo na održanoj novinarskoj konferenciji da će se kroz 10 dana osnovati radna skupina za gospodarstvo u kojoj će svakako biti uključeni ugostitelji.

Zagrebački su ugostitelji od državnih tijela zatražili osiguravanje prihvatljivih cijena plina za poduzetnike, a upozorili su i da je stopa PDV-a u ugostiteljstvu od 25 posto među najvišima u svijetu te ponovno zatražili porezno rasterećenje i izjednačavanje stope PDV-a na sve ugostiteljske usluge na 13 posto.

To smanjenje PDV-a je, po njima, jedina dugoročno kvalitetna mjera za oporavak, konkurentnost i rast sektora. Isto tako, od države traže i neoporeziv tretman napojnica, ukidanje obveze vođenja robno-materijalnog knjigovodstva, te osiguravanje financijskih sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za digitalizaciju i zelenu tranziciju djelatnosti pripreme i posluživanja hrane.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je da je iza ugostitelja nekoliko teških godina. Posebno je upozorio da im je pandemija covida-19 “zatvorila radnje”, a nakon pandemije uslijedilo je povećanje ulaznih troškova namirnica od 60 do 100 posto, ali i enormno povećanje cijene energije od 400 posto.

Ugostitelje muči jedno od najvećih poreznih opterećenja na svijetu, što je, tvrdi Letica, ugostiteljsko poslovanje u Zagrebu učinilo neodrživim. “Nezaobilazne su i činjenice da su ugostitelji u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a u povijesti naše zemlje, s 13 na 25 posto”, rekao je Letica. Upozorio je i na problem radne snage u ugostiteljstvu. Istaknuo je kako će i skoro uvođenje eura za ugostitelje biti vrlo izazovno razdoblje pa će i u samoj novogodišnjoj noći morati mijenjati neke stvari.