Domaćin 2. partnerskog sastanka bila je Obrtnička komora Mersin, TR u razdoblju od 21.-24. ožujka 2014.godine.

Nakon prijema u Obrtničkoj komori Mersin gdje je partnere dočekao predsjednik Komore s najbližim suradnicima, te prezentacije aktivnosti i zadaća, održan je radni sastanka na temu “socio-demografske promjene: sadašnje stanje”. Svi partneri pripremili su pitanja i izvješća prema upitniku koji je izradio koordinator projekta Confartigianato Vicenza. Zaključak je da je u svim zemljama uključenim u projekt očekivana životna dob žena 82 godine, muškaraca 77 godina. Prosječna dob stanovnika je oko 43 godine.

Vezano uz demografske podatke o stanovništvu koji se odnosi na nacionalnosti izvan EU postoje značajne razlike. Hrvatska i Slovenija imaju visoki postatak nacionalnosti izvan EU zbog migracijskih tokova s teritorija bivše Jugoslavije, većinom kratkoročno do mjesta konačne migracije. Druga grupa zemalja: Belgija, Italija i Njemačka bilježe značajna migracijska kretanja iz Istočne Eurpe, Afrike i Azije. Na koncu Malta i Turska ne bilježe značajna migracijska kretanja, iako su potencijalno „ulazna vrata“ Europe.

Vezano na usluge sektora ljepote za stanovnike inozemnog podrijetla podaci pokazuju da u našim partnerskim zemljama imigranti uobičajeno koriste usluge vlasnika salona podrijetlom iz svojih zemalja.

U Turskoj za klijentice koje nose hijab, nigab ili burku neki saloni ne zapošljavaju frizere muškog spola, drugi pak određuju dane kada posebno tretiraju ove klijente. Radi privlačenja klijenata neki saloni koriste različite metode kao npr. prijateljski pristup, nude klijentima privatno okruženje. I frizerski i kozmetički saloni svjesni su potrebe za regrutiranjem stranih radnika, znanjem stranih jezika i potrebe za edukacijom prema običajima etničkih skupina.

Razmatrajući demografska kretanja u sljedećih 10-20 godina za Italiju i Njemačku je značajno da se očekuje povećanje imigranata u kratkoročnom razdoblju, no u dugoročnom se očekuje pad. Do 2065. godine očekivan je produžetak duljine života na 86.6 godina za muškarce te 91.5 za žene. Za očekivati je povećanje imigracijskih kretanja i njihov veći postotak rođene djece u odnosu na lokalnog podrijetla, također lokalno stanovništvo će se blago povećavati zbog povećane mobilnosti radnika i prilike za povoljniji život. U Europi će se dulje živjeti, većina stanovnika bit će starija od 65 godina.

Vezano uz edukacije partneri su naveli da postoje potrebe za obrazovanjem u wellnessu i to: etničke osobine i njihov utjecaj na kožu i kosu, religiozni/kutlurni aspekt i njihov utjecaj na način života, strani jezici, više specijalizacija u smislu njege etničkih skupina i marketing.

Zdravstveni i sanitarni uvjeti u salonima ljepote su važan čimbenik te se moraju poštivati, različite zakonske regulative u zemljama partnerima predstavit će se i razmatrati na sljedećem sastanku u Belgiji. Naglasak će biti na primjeni sigurnosnih i zdravstvenih uvjeta i za radnike i za klijente, kao i na upotrebi proizvoda od prirodnih sastojaka.

Razmatrajući vještine i znanja koja će biti potrebna budućim radnicima u sektoru ljepote zaključeno je da će biti neophodne specijalizacije vezane uz prehranu, dermatologiju i kozmetologiju. Širenje polutrajne šminke i tattoo-a je za očekivati s ciljem postizanja što boljeg fizičkog izgleda klijenata. U budućnosti, saloni će u rad uključiti i osobne trenere i savjetnike s ciljem što većeg udovoljavanja različitim potrebama budućih klijenata, uključujući i strance.

U sektoru ljepote potrebno je promijeniti sadašnju situaciju u kojoj klijenti stranog podrijetla više koriste usluge salona vlasnika svojih zemalja. Zbog povećanja broja stranaca, vlasnici salona će se morati specijalizirati i ponuditi više tretmana, osigurati osoblju odgovarajućom edukacijom, s ciljem promocije poslovanja i integracije. Uvažavanje promjena bit će dodana vrijednost vlasnicima salona koji žele rast i inovacije.

Posjetili smo strukovnu školu za obrazovanje frizera i kozmetičara gdje smo se upoznali sa sustavom obrazovanja u Turskoj, nastavnim programima; višu školu za frizere i kozmetičare u trajanju od dvije godine, posjetili smo frizerski salon Kenan Copur gdje smo imali priliku vidjeti izradu svečanih frizura, threading (oblikovanje obrva i čupkanje dlačica koncem), manikuru i pedikuru te večernji look. Posjetili smo i kozmetički salon s wellness centrom.

Drugi radni dan je donio zaključke te dogovor oko sastanka partnera u Frankfurtu. Podijeljeni su zadaci u svezi izrade upitnika i teme prezentacija. Poslijepodne smo održali sastanak s predstavnicima Obrtničke komore u gradu Tarzusu i posjetili kozmetički salon Kleopatra vlasnice Demet Sidal, sudionice sastanka u Vicenzi. Domaćin je organizirao razgled grada te ugodno druženje s obrtnicima članovima Komore i ceha frizera i kozmetičara.