Udruženje obrtnika Zaprešić 08. svibnja 2018. godine organiziralo je seminar „ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA“. Predavač odvjetnik Nenad Šimunec je sve zainteresirane obrtnike upoznao sa zakonskim okvirom koji propisuje obveze za sve obrte koji prikupljaju i koriste osobne podatke u poslovanju. Osobni podaci su svi podaci koji nisu javno dostupni kroz razne javne registre, podaci koji nisu objavljeni kao javni podaci na web stranicama. Svaki obrtnik koristi određene osobne podatke o zaposlenicima, kupcima i dobavljačima, a isti su predmet zaštite, čuvanja, raspolaganja, korištenja i brisanja.
Seminar je zainteresirao mnoge obrtnike, a bio je koncipiran na način da su obrtnici mogli postavljati pitanja tijekom trosatne prezentacije kako ustrojiti Pravilnike, evidencije osobnih podataka, protokole za čuvanje i brisanje osobnih podataka. Procedura brisanja je ograničena zbog zakonskih propisa koji reguliraju porezni, računovodstveni ili knjigovodstveni propisi i dr.
Gosp. Šimunec istaknuo je kako su predviđene i visoke kazne za one koji ne osiguraju predviđene alate zaštite osobnih podataka kojima raspolažu (2% i 4% ukupnog godišnjeg prihoda ovisno o vrsti i načinu odnosno posljedicama povrede zakona) te da je rok primjene ove  Uredbe 25. svibnja 2018. godine .