Uz brojne aktivnosti i projekte koje provodi, Udruženje obrtnika Samobor aktivno se uključilo i u Erasmus+ program Europske komisije kroz projekt „Coolinary youth“ koji za glavni cilj ima promociju bogate samoborske gastronomije i kulturne baštine. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti i razumijevanja mladih o različitim kulturnim naslijeđima u gastronomiji, a s ciljem da prihvate vlastiti gastro identitet i poštuju međukulturne različitosti.

Razmjena mladih koja se održala od 08. do 15. rujna u Samoboru, okupila je 23 mlade osobe iz Turske, Slovačke, Italije, Španjolske i Hrvatske. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, radeći u multikulturalnom okruženju, mladi su razmjenjivali vlastite ideje i iskustva te učili o gastronomijama država sudionika.  

Sama razmjena započela je međusobnim upoznavanjem mladih kroz brojne igre i energizere. Kako bi svi sudionici upoznali grad Samobor, mladi su podijeljeni u timove zaigrali potragu za blagom u kojoj su se kroz brojne zadatke natjecali za glavnu nagradu. Nakon upoznavanja kroz teorijske radionice i raspravljanja o hrani i gastro identitetu svake zemlje, uslijedio je dan za praktične radionice. Svaka nacionalna grupa mladih prezentirala je svoju zemlju kroz tradicionalna jela iz njihovih krajeva. Pripremale su se tako originalne talijanske njoke u umaku od rajčice, pasta al olio s domaćim talijanskim uljem,  jesenske fritule s jabukama, đuveč s domaćom tjesteninom, turske delicije menemen i lažna pileća prsa, gazpacho i tortillas de patatas te slovački halusky. Sva jela pripremali su sudionici od lokalnih proizvoda i namirnica te sa začinima koje su donijeli iz svojih krajeva.

Nakon cjelodnevnog kuhanja i pripremanja jela, sudionici su posjetili Medičarnu i svjećarnu „Arko“ kako bi se pobliže upoznali s procesom izrade samoborskih licitara. S cijelim procesom ih je upoznala vlasnica Brigita Mihina, koja im je ujedno i demonstrirala tunkanje i ukrašavanje licitara. Oduševljeni sudionici dobili su priliku da sami naprave svoje licitare i ukrase ih raznim bojama i oblicima te ih ponesu sa sobom kao uspomenu na Samobor.

Neizostavan simbol Samobora je i samoborska kremšnita koju su sudionici imali prilike probati u Kavani Livadić koja ih priprema prema originalnoj recepturi, a na kraju svakog dana odvijala se interkulturalna večer na kojoj su mladi pripremili brojne zanimljivosti i delicije iz svoje zemlje za ostale sudionike. Osim zabavnih kvizova i video isječaka, mladi su svoje zemlje predstavili i kroz tradicionalni ples i glazbu.

Kako bi predstavili projekt i rezultate ostvarene tijekom razmjene, mladi su za završni događaj zadnjeg dana odlučili napraviti instalacije lažnih torti i napisati brojne recepte i brošure koje su podijelili s lokalnim stanovnicima i zainteresiranim građanima.

Uspješno provedena razmjena mladih u kojoj su sudjelovale 23 mlade osobe u dobi od 19 do 28 godina dokaz je kako postoji velika potreba za ovakvim projektima u lokalnoj zajednici i dodatan poticaj za Udruženje obrtnika da nastavi s ovakvim tipom projekata.