Pod predsjedanjem Stipe Bučara, predsjednika udruženja, u prostoru Vinogradarske kuće Braje održana je redovna godišnja 8. sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Jastrebarsko.

U svom izlaganju predsjednik Bučar osvrnuo se na izuzetno tešku i izazovnu godinu, obilježenu krizom izazvanom koronavirusom, istaknuvši kako su sve planirane aktivnosti i događanja za ovu godinu; obrtnički sajam, izložba starih zanata, kao i svi drugi planovi odgođeni za iduću godinu u kojoj se priprema proslava obilježavanja 50.-te obljetnice osnutka Udruženja. O pripremama i samoj organizaciji te velike i važne obljetnice jaskanskog udruženja, nazočni su doznali od Ljiljane Meštrić iz agencije Hram.

“Jubilarnih 50. godina djelovanja Udruženja obrtnika Jastrebarsko namjeravamo obilježiti trodnevnim programom 20., 21. i 22. svibnja iduće godine, koji bi obuhvatio: izložbu tradicionalnog obrtništva,  obrtnički sajam i popratni edukativno - zabavni sadržaj. S ozbiljnim pripremama smo već započeli, pa vjerujemo da ćemo uz pomoć obrtnika, Grada Jastrebarsko, sponzora i svih onih koji ne žele da na bogatu obrtničku prošlost na jaskanskom području padne prašina, uspjeti ostvariti sve što smo zamislili. Promocija obrtništva u najpozitivnijem obliku naš je cilj, i u tom smislu ćemo i djelovati - istaknula je Meštrić.

Članovi Skupštine jednoglasno su usvojili Financijski plan, kao i Program rada za 2022., dok je Nadzorni odbor podnio izvješće o svom radu te materijalno – financijskom poslovanju od 01.01. do 30.09.2021. godine, koji je kao takav i usvojen.

Poseban naglasak i osvrt predsjednik S. Bučar dao je na temu Izmjene i dopune Zakona o obrtu, nastavno na zaključak Hrvatskog sabora da Vlada RH dostavi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu koji će osigurati reformu i racionalizaciju sustava Hrvatske obrtničke komore u funkcionalnom i materijalnom smislu, te daljnje rasterećenje obrtnika, temeljem kojeg je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u listopadu provelo javnu raspravu putem portala e-savjetovanje, a prijedlog Zakona trebao bi u saborsku proceduru u prvoj polovici iduće godine. Vezano uz navedeno Upravni odbor udruženja svoje zaključke i obrazloženje proslijedilo je Obrtničkoj komori Zagreb na daljnje postupanje, a nakon stupanja Zakona na snagu za usklađivanje je predviđeno prijelazno razdoblje od šest mjeseci.

Uz članove Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora sjednici su nazočili i gosti:  predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak, pročelnica Sekcije umirovljenih obrtnika Ankica Torbar, obrtnik Janko Stić i novinar Radio Jaske Zdenko Vuković.

Po završetku sjednice predsjednik OKZ-a Mirza Šabić i udruženja Stipe Bučar uručili su priznanja Obrtničke komore Zagreb povodom obilježavanja 25. godina djelovanja Obrtničke komore Zagreb, koja je svečano obilježena u lipnju ove godine, no zbog pandemije i epidemioloških mjera bila je održana s manjim brojem uzvanika, a na kojoj su dodijeljena brojna priznanja zaslužnim obrtnicima i pojedincima, kao i uvaženim gostima koji svojim djelovanjem pomažu i unaprjeđuju obrtništvo.

Na prijedlog Upravnog odbora Udruženja obrtnika Jastrebarsko, sukladno Pravilniku o dodjeli priznanja Obrtničke komore Zagreb, svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem zaslužena priznanja dobili su obrtnici:

„Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem Obrtničke komore Zagreb“ gospodin Denis Krcivoj, vlasnik obrta Autoprijevoz iz Jastrebarskog, za dugogodišnji rad u tijelima i cehovima Obrtničke komore Zagreb.

„Srebrnu diplomu Obrtničke komore Zagreb“, gospodin Zdenko Šiljak, vlasnik obrta ŽUMBERAK - za poljoprivredu i ugostiteljstvo iz Žumberka za uspješan dugogodišnji rad te promociju ugostiteljske struke.

te „Srebrnu diplomu Obrtničke komore Zagreb“ gospodin Janko Stić, vlasnik obrta Građevinski limar uvoditelj vodovoda i kanalizacije iz Krašića za uspješan dugogodišnji rad i doprinos u razvoju komorskog sustava.

„Zlatnu diplomu Obrtničke komore Zagreb“ dobila je gospođa Višnja Matulin Juras, vlasnica obrta Betonski proizvodi Matulin iz Klinča Sela, kojoj je priznanje uručeno u lipnju na svečanoj Akademiji u Zagrebu.

Predsjednik Stipe Bučar na kraju je svim članovima, njihovim obiteljima i djelatnicima poželio sretne nadolazeće blagdane te uspješnu poslovnu 2022. godinu.