Održana je redovna godišnja skupština Udruženja obrtnika Vrbovec. Skupštinom je predsjedavao predsjednik Ivan Leščić, a nazočni su bili nazočni Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore grada Zagreba, Damir Fašaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije i Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca.

Skupština je prihvatila plan rada i financijski plan za 2022. te rebalans proračuna za 2021. godinu. Središnja tema Skupštine bio je prijedlog  izmjene Zakona o obrtu, kojim se predlaže, pored ostalog, od 112. udruženja u Hrvatskoj stvoriti 21 udruženje, po županijama.

Ovim se gubi povezanost, poznavanje poslovanja svakog člana, poznavanje problema i pomoć oko  korištenja sredstava za financiranja poslovanja, razvoja novih usluga i izrade projekta.

Ostali  građani posebno mladi neće imati podršku u formiranju i realizaciji poslovne ideje i otvaranja poslovanja, ne samo za obrte već i za poduzeća koja nemaju ispostave po gradovima, već ustroj u kakav bi se pretvaralo i obrtništvo ovakvim predloženim izmjenama Zakona o obrtu.

U Udruženje je unijeta imovina koja je stečena prije uvođenja obveznog plaćanja komorskog doprinosa i bila su temelj organizacije unatrag 55 – 60 godina.  Područne komore i  Hrvatsku obrtničku komoru koju su stvorila Udruženja i to tek 25 godina kasnije.  

Hrvatska obrtnička komora organizirala je savjetovanje o ovoj problematici  te je zauzela stav da ostanu Udruženje, a da se gase područne obrtničke komore.

 Prema zaključcima Skupštine Udruženja obrtnika Vrbovec  smatramo da ovakav prijedlog  samo  centralizira sustav. Članovima Udruženja postaju fizički nedostupna jer većina će morati putovati do ureda, a što iziskuje gubitak vremena i  financija. Gubi se poveznica s lokalnim institucijama osobito u manjim sredinama. Predviđeno smanjenje komorskog doprinosa sa 76 na 50 kuna, definitivno je beznačajno za obrtnika, ali su benefiti koje gube veliki i značajni. – kazao je Ivan Leščić.

Skupština predlaže da se maksimalno angažira sustav i svaki  pojedinac obrtnik te se lobira i saborske zastupnike, saborske klubove i ministarstvo da se kao kriterij uzima samodostatnost u radu i financiranju Udruženja i maksimalno očuvanje Udruženja na lokalnoj razini. – ističe Leščić.

Skupštini je prezentiran i početak projekta izgradnje Poduzetničkog centra u Vrbovcu, gdje je nositelj projekta Zagrebačka županija, a partneri su grad Vrbovec i Udruženje obrtnika Vrbovec. Izgradnja je planirana na  prostoru Obrtničkog doma, kao rezultat višegodišnjih nastojanja pokretanja ovakvog projekta za unapređenje poduzetničkog i obrtničkog okruženja za Vrbovec i širu okolicu.

Udruženje obrtnika Vrbovec organizira 21. prosinca seminar za knjigovođe, računovođe, obrtnike i poduzetnike s temom porezne novosti.