U nastavku dostavljamo međuministarsku Uredbu br. 120 o obvezi prijavljivanja onih koji se vraćaju u Italiju iz inozemstva i vozačima tvrtki sa sjedištem izvan Italije.

Prema Uredbi oni imaju 72 sata za boravak u Italiji s mogućim produljenjem na dodatnih 48 sati ako je to opravdano dokazanim radnim nalogom. Međuministarska Uredba na snazi je do 3. travnja 2020. godine.

Iz Uredbe izdvajamo:

Kako bi spriječile širenje epidemiološke opasnosti od COVID-19, sve fizičke osobe koje ulaze u Italiju zračnim, željezničkim, pomorskim i cestovnim prijevozom, čak i ako su bez simptoma zaraze, dužne su odmah prijaviti svoj ulaz u Italiju odjelu za sanitarnu zaštitu koji podliježe zdravstvenom nadzoru i biti u izolaciji u trajanju od četrnaest dana.

Fizičke osobe koje u Italiju ulaze zračnim, željezničkim, pomorskim i cestovnim prijevozom moraju napisati izjavu kojom potvrđuju da je njihov ulazak motiviran okolnošću dokazane potrebe za radom u strogo ograničenom vremenu i ne dužem od 72 sata osim mogućeg produljenja na još 48 sati radi posebnih poslovnih potreba.

Gore navedeno ne odnosi se na osobe zaposlene u firmama sa sjedištem u Italiji.

Nepridržavanje gornjih odredbi kažnjivo je po članku 650 kaznenog zakona.

 Strani vozač (koji radi za tvrtku sa sjedištem izvan teritorija Italije) mora ispuniti formular (u prilogu) kako bi u Italiji mogao boraviti tijekom 72h.

Ukoliko vozač mora produljiti boravak u Italiji zbog specifičnosti prirode prijevoza, isto može učiniti za još 48h te mora ponovno ispuniti novi formular.

Ova odredba vrijedi od dana potpisa do 3.travnja 2020. 

U prilozima vam dostavljamo dokument koji vam je potreban kao i primjer kako ga ispuniti.