Petnaestu godinu zaredom u Velikoj Gorici održana je jedna od najprepoznatljivijih gastronomskih manifestacija Zagrebačke županije, a također jedna od prvih gastronomskih manifestacija na području RH koja je otvorila vrata i inspirirala i druge gradove i županije da organiziraju gastro manifestacije sličnog karaktera. Riječ je, naravno, o Gastro izložbi Turopolja, koja je ove godine proslavila 15 godina održavanja, te je brojem posjetitelja i gastronomskih specijaliteta potvrdila svoje mjesto u svijetu gastronomskih festivala.

Prethodnica same Gastro izložbe bio je Gastro tjedan u velikogoričkim restoranima, koji se održavao od 10. do 16. listopada, dok je vrhunac manifestacije bila je jubilarna 15.Gastro izložba Turopolja sa nedjeljnjim turopoljskim ručkom na otvorenom u centru Velike Gorice. Velikogorički ugostitelji i obrtnici predstavili su i ove godine autohtona jela turopoljske kuhinje, kao i najnovije kulinarske trendove te očarali oko sedam tisuća posjetitelja koji su se 16. listopada našli u Velikoj Gorici. Osim velikogoričkih ugostitelja, na 15.Gastru Turopolja i ove godine su gostovali ugostitelji sa Korčule i Lastova donijevši plodove i okuse Dalmacije; velikogorička dobrovoljna vatrogasna društva uz pomoć učenika Srednje strukovne škole Velike Gorice pridružila su se ponudi sa pripremom turopoljske kotlovine; domaćim vinarima pridružili su se gosti vinari iz Krškog i Zeline upotpunivši gastro ponudu sa vrhunskim biranim vinima; dok se u Velikoj tavi – velikoj atrakciji Gastro izložbe ove godine pripremao juneći gulaš. Ugostiteljima su se pridružili i najmlađi 'kuhari'; polaznici Dječjeg vrtića Ciciban koji su uz pomoć svojih teta također sudjelovali u pripremi slatke hrane u sklopu projekta 'Mali poduzetnik'.

Uz zadivljujuće bogatu gastronomsku ponudu, na 15.Gastro Turopolju posjetitelji su imali priliku vidjeti  domaće proizvode mnogobrojnih obrtnika i OPGova, razgledati i ponijeti kući suvenire čuvare turopoljske baštine i velikogoričkog kraja, kušati med i pripravke od meda na 'Danima meda' održanim u sklopu Gastra koju je pripremila Udruga pčelara Turopolja. Cjelokupnu manifestaciju zaokružio je bogati kulturno-umjetnički program, a organizatori: Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica Grada Velike Gorice zahvaljuju prvenstveno svim sudionicima koji posljednjih petnaest godina svojom kulinarskom čarolijom uzdižu Gastro Turopolja u sam vrh gastronomskih manifestacija države. Također, zahvaljuju Gradu Velikoj Gorici u pomoći i podržavanju ove manifestacije, kao i Ministarstvu poduzetništva i obrta i Zagrebačkoj županiji, te dugogodišnjem Zlatnom sponzoru manifestacije Zagrebačkoj banci.