Održana 80. Zlatna igla - tradicija, kontinuitet i prepoznatljivost koja se njeguje generacijamaOdržana 80. Zlatna igla - tradicija, kontinuitet i prepoznatljivost koja se njeguje generacijamaOdržana 80. Zlatna igla - tradicija, kontinuitet i prepoznatljivost koja se njeguje generacijamaOdržana 80. Zlatna igla - tradicija, kontinuitet i prepoznatljivost koja se njeguje generacijamaOdržana 80. Zlatna igla - tradicija, kontinuitet i prepoznatljivost koja se njeguje generacijama

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic, u cetvrtak 15. listopada, u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba, održana je 80. Zlatna igla – gotovo najstarije modno dogadanje u Europi. Ova impresivna obljetnica Zlatne igle proslavljena je u Dvorani Hotela Sheraton. Znacaj i uspjeh Zlatne igle rezultat je gotovo stoljetnog predanog i kvalitetnog rada hrvatskih obrtnika.

“Malo tko se danas može pohvaliti dogadanjem koje održava svoju tradiciju od 30-ih godina prošlog stoljeca kao što je to modna manifestacija Zlatna igla koja vec generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.” – kazao je Mirza Šabic, predsjednik Obrtnicke komore Zagreb.

Zagrebacki su obrtnici s pravom ponosni na tradiciju, kontinuitet i prepoznatljivost koju njeguju vec generacijama, a osamdeseti rodendan Zlatne igle potvrda je toga kontinuiteta.

Davne 1935. godine, uz bok Becu i Parizu, obrtnici organizirani u cehove prvi su put organizirali ovo modno dogadanje. Zagrebackoj su se publici, po uzoru na kolege iz Pariza, tada predstavili najpoznatiji zagrebacki modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata.

“Zaštitni znak Zlatne igle oduvijek je kvaliteta materijala i izrade te maštovitost kombiniranja boja i tkanina.” – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar te dodao - “ U doba masovne proizvodnje, rucna se izrada sve više cijeni, a posljednjih je godina ostvaren i velik napredak u ocuvanju tradicijskih zanimanja, što dokazuje i cinjenica da je konkurentnost za sudjelovanjem na modnoj reviji velika.”

Glamurozna izvedba Ode radosti celistice Ane Rucner otvorila je 80. proslavu Zlatne igle gdje su svoje kolekcije predstavili su Etna Maar, Mustre, Iva Karacic, Stolnik, Etno butik Mara, Modni salon Dora, XD Xenia Design, Muška moda Šabic, Maks Studio, Gala, Nada Došen, Tomislav Sumrak, Silvija Tržec, IK Studio i Igor Galaš. Sekcija frizera i Sekcija kozmeticara Udruženja obrtnika Grada Zagreba predstavile su make up i frizure koje su obilježile osam desetljeca Zlatne igle. Impresivna rodendanska torta, kao šecer na kraju, uvelicala je veliku proslavu 80. obljetnice Zlatne igle.

Najdugovjecniju modnu manifestaciju svojim su dolaskom podržali i mnogobrojni uzvanici iz javnog i kulturnog života, poput Sandre Bagaric, Leonarde Boban, Toncice Celjuske, prof. dr. sc. Nikole Cicka, ali i mnogobrojni javni dužnosnici: predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisovic, gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic, predsjednik Hrvatske obrtnicke komoreDragutin Ranogajec, predsjednica Turisticke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, saborska zastupnica Vesna Škare-Ožbolt te Mensur Bektic, predsjednik Obrtnicke komore Federacije Bosne i Hercegovine.