U suradnji Udruženja obrtnika Jastrebarsko i Obrtničkog učilišta Zagreb uz partnerstvo Zagrebačke banke, održano je informativno predavanje za obrtnike, poduzetnike i sve zainteresirane na temu ugradnje i korištenja solarnih elektrana  za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe uz prisustvo 50-tak naših obrtnika, poduzetnika i ostalih građana.

Pozdravnim riječima, predavanje su otvorili predsjednik Udruženja Saša Krljan i direktor poslovnice Zagrebačke banke u Jastrebarskom Jozo Čakalić.  Istaknuli su zadovoljstvo odazivom i zainteresiranosti za ovo predavanje te naglasili važnost održavanja ovakvih edukacija s ciljem što bolje i pravovremene informiranosti  obrtnika i poduzetnika kako bi mogli dodatno unaprijediti svoje poslovanje.

Predavanje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge,  Alice Šebina, Svibor Jančić i Veselina Harabajs, vodeće organizacije iz područja promicanja solarne energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja do sada održala u preko 30 hrvatskih gradova i 10 kvartova grada Zagreba te  svakodnevno pruža podršku u realizaciji novih solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske. Njihova prezentacija  je obuhvatila sve ključne informacije o modelima solarnih elektrana s namjenom proizvodnje električne energije za vlastite potrebe, uključujući troškove ugradnje, vrste opreme koja je potrebna,  administrativne i tehničke korake do same ugradnje solarne elektrane na krov i puštanje iste u trajni pogon. Za sudionike predavanja posebno zanimljiv je bio prikaz obračuna proizvedene električne energije iz vlastite solarne elektrane te efekti financijskih ušteda nakon njene ugradnje u odnosu na sadašnje stanje,  kako za građane tako i za obrtnike i poduzetnike s obzirom na različite načine obračuna.  Pokrili su i temu solarnih elektrana na višestambenim zgradama te pitanja izmjena zakonskog okvira vezanog za solarne elektrane koje su nastupile u 2023. godini i novosti koje će se primjenjivati do 01.01.2024. godine.

Predstavnici Obrtničkog učilišta Zagreb Goran Švast i Danijel Đekić nazočne su informirali o mogućnostima korištenja vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za obrazovanje odraslih i predstavili su trenutno raspoložive programe obrazovanja za koje se isti mogu koristiti.

Udruženje obrtnika Jastrebarsko nastaviti će provoditi aktivnosti s organiziranjem edukacija, predavanja, seminara, radionica i sl. te informirati članstvo o svim novostima koje se odnose na njihovo poslovanje. Ovim putem pozivamo sve obrtnike da, ukoliko to već nisu učinili, dostave svoje kontakt podatke kako bi mogli biti obavještavani o novostima vezanim za poslovanje obrta, kao i terminima odvijanja edukacija i sastanaka, te drugim pogodnostima koje kao članovi mogu  ostvariti.