U prisustvu gostiju – predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirze Šabića, predsjednika Udruženja obrtnika Zagreb Antuna Trojnara, gradonačelnika Dugog Sela Stipe Velića, načelnika Općine Rugvica Mate Čička te predstavnice tvrtke INA d.d. Vedrane Dragičević u petak, 18. prosinca održana je godišnja, 3. po redu, sjednica Skupštine dugoselskog Udruženja obrtnika pod predsjedavanjem Marka Cesara. Zbog odlaska u, zasluženu, mirovinu, a po sili zakona, Stjepan Valjak, dosadašnji potpredsjednik razriješen je dužnosti potpredsjednika Udruženja, te je na njegovo mjesto jednoglasno imenovan Ivan Štivičić. Također donijeta je odluka o razrješenju Stjepana Valjka, kao člana Skupštine i u Cehu uslužnih djelatnosti, te je na njegovo mjesto imenovan Ivo Čop.

Tom prilikom svima se obratio Stjepan Valjak, koji nije mogao skriti svoje emocije i povezanost s dugoselskim udruženjem na čijem je čelu, kao predsjednik, bio 16 godina, dok je kao zamjenik novom predsjedniku nepunih godinu dana. „Iako odlazim u mirovinu sretan sam što u Udruženju ostaju mladi i uspješni ljudi, većinom svi koji nastavljaju obrtničku tradiciju svojih očeva, što daje nadu u budućnost obrtništva“, poručio je Valjak. Evocirao se početaka rada Udruženja, kada su funkcionirali u 16 m2 prostora, bez formiranih sekcija, a ako prve zadatke su si zadali – promjena Statuta i organiziranje sedam sekcija, a potom je i uslijedila kupnja vlastitih prostora u Kažotićevoj ulici, bili su organizatori Dugoselskog obrtničko-poduzetničkog sajma, a redovito smo posjećivali slične sajmene događaje u državi i inozemstvu te vrlo tijesno surađivali s Obrtničkom komorom Zagreb, Udruženjem obrtnika Zagreba, kao i brojim drugim udruženjima. U najboljoj, 2009., godini za obrtništvo u Dugom Selu u Udruženje je bilo uključeno 673 obrtnika, dok je danas taj broj gotovo prepolovljen – 370, što predstavlja veliki problem o kojem treba što više upoznati javnost, rekao je Valjak. Dodaj je kako se u sljedećem razdoblju organizira okrugli stol na temu revitalizacije obrtništva, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Dugo Selo predložena je tematska sjednica o dugoselskom malom, srednjem poduzetništvu te obrtništvu. Zahvaljujući na nesebičnom, dugogodišnjem radu i angažmanu predsjednik Cesar i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Šabić uručili su Stjepanu Valjku zahvalnicu i prigodni poklon.

U nastavku sjednice usvojen je drugi rebalans financijskog plana UO Dugo Selo za ovu godinu, te financijski plan za 2016. godinu. Na sjednici je usvojen i program rada za 2016. godinu koji nastavlja praksu kao i dosadašnjih godina – rad kroz cehove i odbore, nastaviti s akcijom licenciranja obrta za prijem naučnika na praktičnu nastavu za obrtnička zanimanja te animirati obrtnike na polaganje majstorskih ispita kako bi se postigao što veći broj obrazovanih obrtnika, prema standardima EU.

Na sjednici su članovi Skupštine izravno upoznati s pogodnostima projekta zajedničke nabave OKZ-a i tvrtke INA d.d. po kojem se svim članovima Udruženja, obrtnicima nudi povoljnija cijena goriva, s najvećom pogodnošću prijevoznicima.

Gradonačelnik Velić zahvalio se na kraju dosadašnjem predsjedniku i potpredsjedniku Valjku „koji je svojim kvalitetnim radom omogućio kvalitetne uvjete rada Udruženja za daljnje razdoblje“