Obrtnička komora Zagreb (Ceh frizera i kozmetičara) i Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško bili su domaćini posljednjeg sastanka partnera u projektu BOBS „Building Opportunities in Beauty Sector- BOBS“. Potrebno je da se sektor ljepote pripremi za nadolazeće socio-demografske promjene kako bi odgovorili potrebama tržišta, kvalitetno obrazovali radnu snagu te svoje usluge usmjerili prema zahtjevima klijenata, a uz to sebi i svojim radnicima smanjili rizike rada i profesionalne bolesti na najmanju moguću mjeru.

Sastanku su nazočili svi predstavnici partnera koji su 08.06. na službenom predstavljanju rezultata projekta prezentirali dosadašnje aktivnosti i rezultate. Najznačajniji rezultat je knjiga koja će biti tiskana na engleskom jeziku i za kasniju upotrebu prevedena na sve jezike partnerskih zemalja, dostupna i u elektronskom obliku a koja će prezentirati sve relevantne pokazatelje koji se odnose na zahtjeve za kontinuiranim usavršavanjem u području sektora ljepote. Svaki od partnera obradio je i pripremio jedan modul (ukupno 7) koji čine kurikulum izvrsnosti. Svaki od partnera uvest će module prema svojim kurikulumima.

Italija je pripremila uvod u socio-demografske promjene u perspektivi do 2050 godine u području sektora ljepote, Slovenija je izradila prijedlog vježbi tijela za profesionalce u sektoru ljepote kako bi očuvali svoje zdravlje, Turska-običaji i zahtjevi klijenata Muslimana, Njemačka-obrazovanje i važnost majstora, Malta-specifični tretmani u sektoru ljepote prema etničkim skupinama, Belgija-zaštita zdravlja i sigurnost na radnog mjestu, a Hrvatska-posebni tretmani za starije osobe.

Partneri su se također dogovorili oko diseminacijskih aktivnosti nakon završetka projekta 01.08. ove godine te pristupu nadležnim tijelima i ministarstvima kako bi se pokrenuo aktivni dijalog u ovom području obrazovanja te uveli novi moduli u srednjoškolsko strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U sklopu događanja u Zagrebu sudionici su posjetili frizerske salone renomiranih zagrebačkih obrtnika Spomenke Krebsz i Ivice Zanettija te kozmetički salon uspješne mlade kozmetičarke Antonije Tretinjak. Također, obišli su Školu za osobne usluge iz Zagreba gdje su putem prezentacije dobili informacije o obrazovanju za frizere i kozmetičare, problemima s kojima se susreću, a učenici su pripremili za goste reviju svojih radova.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško predstavila je projekt frizerima i uzvanicima 10.06.2015. Program obrazovanja za frizere predstavio je ravnatelj i nastavnici, a učenici Škole za frizere iz Sevnice predstavili su se svojim radovima.