10. Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom”

Danas, 23. listopada, započela je  10.  Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ (10th International ADR Conference) u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.

Na samom otvaranju, sve je nazočne pozdravio zamjenik predsjednika Hrvatske obrtničke komore  te naglasio važnost održavanja konferencije koja potiče razmjenu ideja i informacija o alternativnim rješavanjima sporova. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb ali i zamjenik predsjednika Suda časti HOK-a, dr.sc. Mirza Šabić, u svom je uvodnom govoru pohvalio organizaciju konferencije koja se ove godine održava po deseti puta, posebne pohvale uputio je Suzani Kolesar, tajnici Suda časti i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK). U ime gradonačelnika Grada Zagreba, sve je nazočne pozdravila zamjenica gradonačelnika Milana Bandića Olivera Majić,  koja je naglasila da Grad Zagreb podržava konferencije ove tematike te da je bitno pronaći efikasnost u rješavanju sporova. 

Nazočnima se u uvodnom govoru obratila i pomoćnica ministra Darka Horvata, mr.sc. Ivana Soić te državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić. 

Konferenciju je službeno otvorio predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se službenim pokroviteljstvom Konferencija održava. Osim Predsjednice, službeni pokrovitelji Konferencije su i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH te Ministarstvo pravosuđa RH. 

Ovogodišnja 10. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ (10th International ADR Conference) održava se 23. i 24. listopada 2019. u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Zagreb, Ilica 49/I. Konferencijom se, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH i Vijećem Europe, Odborom za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ), obilježava Europski dan pravosuđa 2019. u RH. Cilj konferencije je jačanje svijesti opće i profesionalne javnosti te svih dionika koji sudjeluju u kreiranju okvira za gospodarski razvoj o važnosti postojanja efikasnog pravosuđa i uprave za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti te ulozi alternativnog rješavanja sporova u njihovoj izgradnji.

Na konferenciji sudjeluju ugledni predavači i stručnjaci iz Slovenije, Irske, Francuske, Italije, Nizozemske i Hrvatske. Teme 10. Međunarodne konferencije „Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ podijeljene se u dva dana, te će se prvi dan raspravljati o: 

  1. Medijacija u Europskoj uniji;  Nina Betetto sutkinja Vrhovnog suda Slovenije te potpresdsjednica Savjetodavnog vijeća europskih sudaca. 
  2. Mogućnost korištenja medijacije kao učinkovitog sredstva za rješavanje prekograničnih sporova u EU-u – Koristi za europske male i srednje poduzetnike; Brian Hutchinson izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Dublinu
  3. Digitalizacija MSP-ova i medijacija kao alternativni način rješavanja potrošačkih sporova u Francuskoj; Delphine Borne pravnica u Upravi za gospodarske poslove u Francuskoj
  4. Izazovi pri sklapanju adhezijskih ugovora – opasnosti za potrošače; Jelena Uzelac, Effectus studij financije i pravo, viši predavač
  5. Medijacija kao osnovno sredstvo za rješavanje sukoba između internetskih platformi i poduzeća; Christoph Riedmann, EUROCHAMBRES
  6. Digitalizacija pravosuđa Nizozemske; Dory Reiling, Okružni sud u Amsterdamu

Cjelokupni program konferencije provjerite OVDJE