Inicijativa Obrtničke komore Zagreb za produljenje mjera pomoći dodatna tri mjeseca

Na sjednici Upravnog odbora Obrtničke komore Zagreb donesena je odluka da se uputi Inicijativa HOK-u,  Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za produljenjem mjera očuvanja radnih mjesta na dodatna tri mjeseca. Inicijativa se odnosi na poduzetnike koji posluju na području Gornjeg grada, Donjeg grada, Markuševca i Čučerja s naglaskom na maloprodaji i uslužnim djelatnostima. Također, Obrtnička komora Zagreb uputila je Inicijativu Ministarstvu državne imovine i Gradu Zagrebu za produljenjem mjera odgode plaćanja zakupnine za nekretnine kojima upravlja resorno Ministarstvo i Grad Zagreb, i to na tri mjeseca, s naglaskom na maloprodaji i uslužnim djelatnostima, kao i odgode plaćanja komunalne naknade s istog područja. Iste mjere odnose se i na komitente Tržnice Zagreb i Gradskih groblja.

Na sjednici Predsjedništva i sjednici Upravnog odbora raspravljalo se o modelima pomoći i mogućnostima olakšanja poslovanja obrtnicima s navedenog područja. Osim značajnog pada poslovanja uzrokovanog epidemijom koronavirusa, obrtnici se bore i s osposobljavanjem poslovnih prostora i sanacijom štete uzrokovane potresom. Stoga je jednoglasno donesena odluka za upućivanjem Inicijativa Ministarstvima i HOK-u.

Veliki broj poduzetnika s navedenih područja bilježi pad prometa i do 90%, stoga je pomoć poduzetnicima koji nastoje opstati na tržištu neophodna.

Iskreno se nadamo da će Inicijative biti prihvaćene od strane resornih Ministarstava i odmah primjenjive.