Svečana podjela majstorskih diploma

Najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima položilo je 195 novih majstora i majstorica, a zaslužnima za 4. Zagrebački obrtnički sajam uručene su zahvalnice

Svečana podjela majstorskih diploma, na kojoj su svoju majstorsku diplomu preuzeti 116 majstora i majstorica, održala se 04. srpnja 2019. godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Svečanosti su, uz dobitnike majstorskih diploma, prisustvovali: pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, Katarina Milković,  ravnatelji obrtničkih i srednjih strukovnih škola, članovi Predsjedništva i Upravnog odbora Obrtničke komore Zagreb. 

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dr.sc. Mirza Šabiće je u svom uvodnom govoru poželio dobrodošlicu novim majstorima i majstoricima te im poželio puno sreće u daljnjem radu.   Janja Starc iz Območne obrtne-podjetniške zbornice Krško je u ime Območne obrtne-podjetniške zbornice predala predsjedniku Šabiću zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju dviju Komora. 

Prije same podjele majstorskih diploma, dodjeljene su zahvalnice za ostvarenu uspješnu suradnju na 4. Zagrebačkom obrtničkom sajmu.  Obrtnička komora Zagreb na taj način  želi barem simbolično iskazati  zahvalnost, zaslužnim pojedincima, obrtničkim i srednjim strukovnim školama,   kao i svojim obrtnicima koji su svojim radom i angažmanom znatno doprinijeli  održavanju ovog značajnog 4. Zagrebačkog obrtničkog sajma. Popis dobitnika zahvalnica pročitajte OVDJE

Na jesenskom roku 2018. godine i proljetnom roku 2019. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 195 kandidata u 33 zanimanja od kojih su neka deficitarna. Po prvi puta ove je godine organiziran majstorski ispit za graditelje orgulja. 

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnosti za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju.  Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada. Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja  i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu  kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu  i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u  stručne i kvalitetne majstore i ljude.

Novim majstorima i majstoricama čestitamo na postignutom uspjehu i  postizanju najvišeg stupnja obrtničkog zvanja! Nadamo se da ćete primjenjivati znanje postignuto Vašim vrijednim zalaganjem i učenjem te da ćete otvoriti obrt i samim time pridružiti nama u zajedničkom radu za opće dobro naše obrtničke zajednice kao i  društva u cjelini.