U sklopu projekta RAZŽ-a, OKZ-a i HZZ-a dodijeljene potpore za samozapošljavanje u iznosu većem od 600 000 kuna

Dana 24. siječnja 2020.godine dodjeljene su potpore za samozapošljavanje korisnicima koji su ostvarili uvjete prilikom prijave na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za samozapošljavanje. Dodijeljeno je 19 potpora, a vrijednost potpora je viša od 600 000 kuna. Na svečanoj dodijeli potpora prisustvovao je i predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić, Stipe Velić, ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak te Marija Halić, predstojnica Regionalnog ureda Zagreb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Obrtnička komora Zagreb i Hrvatski zavod za zapošljavanje partneri su projekta Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja –faza III/ “Nova prilika-Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Zagrebačke županije” u sklopu kojeg je i raspisan natječaj.

Na natječaj su se mogle javiti sve nezaposlene osobe koje imaju prebivalište na području Zagrebačke županije, a koje žele pokrenuti vlastiti posao. Prihvatljivi korisnici potpora su nezaposleni pripadnici ranjivih skupna kako je definirano u Strategiji razvoja ljudskih potencijala Zagrebačke županije (mladi do 29 godina, stariji od 50, žene, dugotrajno nezaposleni …) koji su u trenutku podnošenja Zahtjeva za dodjelu potpora bili nezaposleni. 

Svih 19 korisnika potpore Razvojne agencije ostvarili su i potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 55 do 70 tisuća kuna, tako da svi u nove poslovne izazove kreću s potporom od 90 do 105 tisuća kuna“, naglasila je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak pozvavši nove poduzetnike da se tijekom godine jave i na natječaj Zagrebačke županije za poticanje poduzetništva. „U prošloj godini temeljem ovog natječaja isplaćeno je 7,27 milijuna kuna bespovratnih potpora za 219 prijavljenih projekata“, pojasnila je Žužak.

Potporu je dobio i Josip Svilić iz Vrbovca koji je prilikom potpisivanja rekao: „Kao mladom poduzetniku ovo je veliki poticaj. Otvorio sam autopraonicu, servis za održavanje motornih vozila, a dobivena sredstva planiram utrošiti na kupnju alata“.

U okviru ovog projekta Hrvatski zavod za zapošljavanje održao je u svojih 8 ispostava na području Zagrebačke županije radionice i motivacijske seminare za osobe koje su pokazale interes za pokretanje vlastitog posla.

Predviđena sredstva za dodjelu potpora sufinancirana su iz Europskog socijalnog fonda, a osigurana su u Proračunu Razvojne agencije Zagrebačke županije za 2019. godinu.