Završna konferencija projekta Master 5

Završna konferencija projekta Master 5 održana je 3.srpnja 2019 godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Konferencija je započela u 11 sati, a sve nazočne je kratkim govorom pozdravio predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec. U svom je govoru istaknuo važnost projekta kao što je Master 5 te se zahvalio na nadasve uspješnoj suradnji s partnerima u projektu. 

Janja Starc iz Območne obrtne-podjetniške zbornice Krško predstavila je projekt Master 5 koji se provodi u suradnji s regionalnim partnerima-  Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom i Njemačkom. Opći cilj projekta je podržati razvoj i vidljivost postsekundarnog i predtercijarnog strukovnog obrazovanja kroz regionalna partnerstva između pružatelja usluga obrazovanja, poslovnih i socijalnih partnera s posebnim fokusom na potrebe stručnih vještina na sektorskoj razini. Specifični  cilj projekta bio je dizajnirati i implementirati novi obrazovni okvir (model majstorske škole) temeljen na učenju kroz rad za veću strukovnu izobrazbu u obrazovanju za obrtništvo kako bi se osigurale potrebe za vještinama na regionalnom tržištu rada. Trajanje projekta je od 01.09.2017. do 31.08.2019. godine. 

Partneri u projektu: 

  • Slovenija: Regionalna obrtnička komora Krško, Općina Krško, Školski centar Krško-Sevnica
  • Hrvatska: Hrvatska obrtnička komora, Obrtničko učilište Zagreb
  • Srbija: Regionalna razvojna agencija Bačka
  • Njemačka: Hrvatski gospodarski savez Njemačke
  • Pridruženi partneri: Savez slobodnih sindikata Slovenije, Unija poslodavaca Vojvodine

Mario Šušak iz Hrvatskog gospodarskog saveza Njemačke (Kroatische Wirtschaftsvereinigung) predstavio je način organiziranja majstorskih škola u Njemačkoj kao primjer dobre prakse. Rezultate i analize  ovog  dvogodišnje projekta  predstavila je Lila Dimitrijević iz Regionalne razvojne agencije Bačka. Mirela Franović iz Hrvatske obrtničke komore Zagreb govorila je o modelu majstorske škole i samim rezultatima projekta, a  Danijel Đekić iz Obrtničkog učilišta govorio o razvoju kurikuluma za majstorske škole. 

Na kraju same konferencije održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali: predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dr.sc. Mirza Šabić, potpredsjednica Obrtničke komore Zagreb Spomenka Krebsz,  ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović, Janja Starc iz Regionalne obrtničke komore Krško, Lila Dimitrijević iz Regionalne razvojne agencije Bačka, Mario Šušak iz Hrvatskog gospodarskog saveza Njemačke.  Govorilo se o majstorskim ispitima ali i o problemu radne snage koji je potrebno učinkovitije riješavati.