Bravarija Žuglić proslavila je 50 godina kontinuiranog rada

Velikom proslavom za obitelj, prijatelje, suradnike i ostale dobrodošle goste, obitelj Žuglić proslavila je 50 godina utemeljenja obrta. Da će obrt postati obiteljska tradicija, nadao se gospodin Stjepan Žuglić koji je daleke 1968. godine otvorio obrt te je konjskim zapregama po Čučerju vozio i montirao gotove proizvode (ograde, vrata, prozore) napravljene u maloj, skromnoj radionici.
 Gotovo da u Čučerju nema obitelji starosjedilaca koji nemaju barem jedan proizvod Bravarije Žuglić. Sin Josip, današnji vlasnik obrta, od malena se volio igrati po radioni ravnajući iskrivljene i hrđave čavle. Kada je došlo vrijeme upisa u školu, upisao je i završio školu za bravara. U zajednički obrt s ocem ušao je 01.01.1981. godine, a samo godinu dana nakon od oca Stjepana preuzima obrt i kreće u samostalno obavljanje posla. U proteklih 50 godina, kroz radionu je prošlo više od stotinu učenika i  radnika, što povremenih, što stalnih, učeći tako zanat. Mnogi od njih dočekali su tu i mirovinu, a neki su otvorili svoje obrte.
Proizvodi Bravarije Žuglić i danas su prepoznatljivi po mnogim prostorima diljem glavnog rada, ali i šire. Odradili su mnoge poslove poput izrade vojničkih kreveta za vrijeme rata, ormara, stolaca i  stolova, sefova, raznih predmeti od metala za MORH te MUP, uređenje interijera i eksterijera za nekadašnja ugostiteljska poduzeća i još mnogo toga za privatne hotele i ugostiteljske objekte, kao i privatne osobe.
Danas Josip Žuglić ima 40 godina radnog iskustva, bogato iskustvo u vođenju obrta i još uvijek se nesebično daje na raspolaganje u obrtničkim asocijacijama, brojnim drugim organizacijama te humanitarnim događanjima. Posebno je aktivan član  tijela Udruženja obrtnika grada Zagreba u kojem obnaša dužnost dugogodišnjeg pročelnika sekcije metalaca, a u više mandata član je Upravnog odbora i Skupštine. Od 2000. godine, u dva mandata obnašao je dužnost  potpredsjednika UOGZ.
U komorskom sustavu (OKZ i HOK) član je raznih tijela komisija i odbora, kao što su  komisija za majstorske i pomoćničke ispite, komisija za tradicijske i umjetničke obrte, te komisija za licenciranje radionica.
Svojim radom i požrtvovnošću zalaže se za bolje obrtništvo mlađih generacija.Za svoj angažman nagrađen je s više od 40 priznanja, zahvala i plaketa.

Zlatni jubilej svečano je obilježen 26. listopada 2018. godine uz brojne kolege i prijatelje i nazočnost gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.  
Tom prigodom, vlasniku obrta Josipu Žugliću, čovjeku velikog iskustva i još većeg srca, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić uručio je priznanje povodom 50 obljetnice obrta te prigodan poklon uz želju da obrt doživi još mnoge uspješne poslovne godine.  
Predsjednik UOGZ, Antun Trojnar, gospodinu Žugliću uručio je Statuu –najviše priznanje koje Udruženje dodjeljuje obrtnicima za izniman doprinos u razvoju komorskog sustava, postignute poslovne rezultate i promidžbu obrtništva. 
„Želim istaknuti da gospodin Žuglić svojim nesebičnim angažmanom mlađim generacijama pokazuje da samo upornošću i vjerom u sebe i bolje sutra mogu opstati“ rekao je Trojnar.
Povelju Bravariji Žuglić za uspješan kontinuirani rad i tradiciju Josipu Žugliću uručio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.   

 

FOTOGALERIJA: IGOR PLENKOVIĆ